Українцям планують відшкодовувати до половини вартості утеплення оселі. Інфографіка

3237 1
В Україні хочуть створити Фонд енергоефективності, що допомагатиме оплатити термомодернізацію будинку. Якщо закон ухвалять, у квітні 2017 року з’явиться можливість отримати один із трьох пакетів послуг, що дозволять значно зекономити на оплаті комуналки, зокрема тепла.
фото: bereznyaki.org

фото: bereznyaki.org

 

«Закон «Про Фонд енергоефективності» готували разом вітчизняні професіонали та міжнародні експерти. З нього можуть розпочати повномасштабне запровадження енергоефективності в Україні», – повідомив у своєму блозі Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України.

Він зауважив, що утеплення будинків, на яке готові дати гроші міжнародні інвестори і банки, може забезпечити економію на опалення та гаряче водопостачання для українських родин – до 60%.

Читайте також: Львів'янам пояснили, чому у платіжках за тепло - великі суми

Для цього, проаналізувавши стан будівель в Україні, у міністерстві підготували три пакети енергоефективних заходів: «Легкий», «Комплексний», «Приватний», різниця між якими полягає у вартості, терміні виконання робіт та результатах. За ними банки надаватимуть власникам індивідуальних будинків та ОСББ кредити на впровадження проектів енергоефективності, а Фонд відшкодовуватиме частину коштів.

Фото: blogs.lb.ua

Пакет «Легкий»

- Встановлення теплового лічильника у багатоквартирному будинку;

- Створення індивідуального теплового пункту із відповідним обладнанням, що регулюватиме подання тепла;

- Теплоізоляція трубопроводів;

- Додаткові заходи: ремонт вікон та дверей.

Оцінна вартість заходів із зменшення енергоспоживання згідно з пакетом «Легкий» складає від 60 до 150 грн за квадратний метр квартири. Термін проведення робіт – до двох місяців, а їх окупність –1,5-2 роки.

У результаті, вдасться платити до 20% менше за опалення та гарячу воду, а Фонд енергоефективності поверне до 20-30% від загальної вартості проекту.

Пакет «Комплексний»

Комплексна термомодернізація багатоповерхових будівель – окрім заходів пакету «Легкий» запровадять:

- термомодернізацію стін;

- заміну вікон;

- при необхідності встановлення вентиляційних систем, теплоізоляцію даху та перекриття першого поверху.

Додатково може бути модернізовано систему опалення всередині квартир: встановлено лічильники або розподілювачі; замінено радіатори, встановлені на них регулятори.

Оцінна вартість заходів із зменшення енергоспоживання згідно з пакетом «Комплексний» складає від 800 до 1 500 грн за квадратний метр квартири. Термін проведення робіт – до п'яти місяців, а їх окупність – 5-7 років.

Платіжки за опалення та водопостачання можуть зменшитись до 60% . Відповідне заохочення від Фонду ЕЕ – грант домовласникам 40-50% від загальної вартості проекту.

Читайте також: В Україні змінили правила оплати за тепло для будинків без лічильників

Пакет «Приватний»

Стосується приватних будинків, за які відповідає домовласник чи родина. Головні заходи:

- теплоізоляція стін та даху,

- заміна вікон;

- за необхідності, встановлення вентиляційних систем;

- встановлення терморегуляторів або автоматичної системи погодного регулювання подачі тепла.

До додаткових заходів буде віднесена заміна системи опалення; котлів, у тому числі на альтернативних газовим.

Строк проведення робіт від трьох до п'яти місяців. Окупність – 5-7 років. Після ретельного впровадження заходів за цим пакетом, зменшення платежів за газ може сягнути 60%. Грант від Фонду може становити 40-50% від загальної вартості проекту.

Геннадій Зубко наголошує: «Отримати право на допомогу від Фонду буде просто. Домовласнику або представнику ОСББ достатньо буде обрати один із пакетів енергоефективності, надати до Фонду через банківські установи сертифікат про енергоаудит та зібрати документи для банку для отримання кредиту. Після отримання кредиту, самостійно обрати виконавця робіт з енергомодернізації будинку».

Для остаточного запровадження Фонду енергоефективності необхідно, щоб депутати ухвалили пакет законів. Якщо це станеться, його створять у квітні 2017-го року.
Опублікувала Людмила Рубцова

Читайте також:
23 Липня, 2017 13:27
iqenergo На жаль, наразі важко почати утеплення будинку (осбб кінцево буде затверджено в кінці серпня) через самих мешканців будинку які здійснили "клаптикове" утеплення квартир(що є порушенням дійсних норм дбн та утеплення в кожного різне 5 см пінопласт 10 см в декого 15 см) а тепер не хочуть чути про оплату кредиту на встановлення итп з лічильником, теплоізоляцію труб в підвалі/горищі, заміна вікон в сходових клітках чи комплексне утеплення фасаду ("ми утеплились і нам п***й" на вас прямим текстом).
Вирішувати необхідно самим, держ. органи не реагують на порушення. Необхідно самим писати скарги, подавати в суд на неплатника, самому носити заяви в виконавчу потім вислуховувати погрози розправи(а подекуди і спроби натовкти пику тому голові осбб) від самоутеплених мешканців.(з слів одного з голів осбб заснованого раніше і які вже взяли "теплий" кредит)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!