Політична реклама

Українцям пропонують викликати швидку через соцмережі

1766 0
Національний проект "Своєчасна допомога" передбачає видачу лікарям швидкої допомоги міні-принтерів і планшетів на базі операційної системи Android, з виходом в інтернет і функцією Wi-Fi.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на «Комерсант».

Про це у середу під час презентації плану модернізації системи "швидкої" розповів керівник нацпроекту "Своєчасна допомога" Олексій Навроцький.
Як пояснив Навроцький, комп'ютер і міні-принтер потрібні, щоб лікар міг вести картки пацієнтів, віддалено консультуватися з профільними спеціалістами, а також працювати з документами.

Планується, що модернізація системи дозволить викликати швидку допомогу не тільки по телефону, але і по SMS, електронною поштою або через соціальні мережі - Twitter і Facebook.

За словами Навроцького, досвід використання соцмереж при виклику швидкої випробуваний у США, Лондоні та Нідерландах.

При цьому він не уточнив, як у соціальних мережах можна буде застрахуватися від помилкових викликів. "Система повинна забезпечити визначення локації виклику. Більш детально це питання я не вивчав", - заявив Навроцький.

Нагадаємо, людина, яка звернулась по допомогу, має чекати відповіді диспетчера на лінії не більше 5 секунд; на визначення того, якого лікаря адресувати виклик, буде йти не більше 45 секунд. Всього ж від прийому дзвінка до направлення бригади за адресою диспетчер повинен буде витрачати не більше 3 хвилин. Швидка допомога в сільській місцевості зобов'язана прибувати до пацієнта максимум за 20 хвилин, а в місті - за 10.

Час надання реанімаційної допомоги має становити не більше 8 хвилин. Проект передбачає оснащення машин швидкої GPS-навігаторами і раціями нового покоління.

В рамках проекту в Україні передбачається створити 27 регіональних диспетчерських служб. Інформація з них буде надходити в два дата-центри, програмне забезпечення яких дозволить автоматично визначати телефонний номер і встановлювати місцезнаходження пацієнта, якщо зв'язок раптом урветься. 

Національний проект "Своєчасна допомога" був затверджений Кабінетом міністрів 24 жовтня 2012 року.

Замовником проекту є Держагентство з інвестицій та управління національними проектами, а підрядником обрана компанія Avaya (США). Вартість проекту складає 401 млн грн, а терміни реалізації - до кінця 2014 року.

За словами керівника Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва, в бюджеті немає коштів на переоснащення, але Держінвестпроект має намір звернутися до Кабінету міністрів за необхідними в 2013 році 300 млн грн.

"Реалізація проекту дозволить заощадити 25% коштів на експлуатацію бригад швидкої допомоги", - переконаний Владислав Каськів.

До слова, лікарі зауважують, що великій частині пацієнтів допомога тепер не надається через розділення єдиної Служби швидкої допомоги на невідкладну і екстренну. 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!