Українцям спростили процедуру отримання Карти поляка

6683 0
Громадяни України зможуть отримати Карту поляка в Польщі.
Фото: Straz_Graniczna/Twitter

Фото: Straz_Graniczna/Twitter

Для громадян України спростили отримання Карти поляка. Відповідні зміни до процедури отримання Карти поляка Рада міністрів Польщі опублікувала 15 липня. Зміни запроваджують за 14 днів після оприлюднення документу.

Згідно з оновленням, українці, які відповідають вимогам, можуть подати документи на отримання чи продовження терміну дії Карти поляка на території Польщі. Раніше громадяни України повинні були звертатися до польського консульства в Україні. Процедура отримання залишається без змін. Для цього варто:

  • звернутися до будь-якого воєводства в Республіці Польща, щоб записатися на прийом;
  • подати заяву та необхідні документи. Можна надати оригінал свідоцтва про народження чи інший документ предка з позначкою національності «поляк»;
  • пройти співбесіду. Розмова відбуватиметься польською мовою, щоб перевірити рівень знання. Питатимуть про історію Польщі та місцеві традиції;
  • підписати Декларацію про приналежність до польського народу.

 

Читайте також: Допомога з житлом і працевлаштуванням. Для українців у Європі запустили гарячу лінію

Стандартний термін розгляду заявки до двох місяців від дня подачі документів. Оформлення Карти є безкоштовним.

Вона дійсна протягом 10 років від дня видачі. Щоб продовжити термін дії, треба подати відповідну заяву не пізніше, ніж за 3 місяці до її закінчення терміну дії.

Нагадаємо, що польський уряд із 1 липня більше не виплачує по 40 злотих на день (близько 276 грн) на харчування та проживання українців полякам, які прийняли у себе біженців. Детальніше про те, як українським біженцям повторно перетнути українсько-польський кордон, а також виїхатив інші країни ЄС, коли дні безвізового перебування вичерпані, читайте у публікації.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!