Українцям видаватимуть європейські водійські права з чіпами

5397 0
Зовнішній вигляд водійського посвідчення не зміниться, але на новий електронний чіп переноситимуть усю інформацію, що друкується на правах.
фото: korrespondent.net

фото: korrespondent.net

Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, наша країна взяла на себе безліч зобов'язань щодо приведення до європейських стандартів різних аспектів українського держрегулювання. Так, з листопада 2017 планується почати видачу водійських прав з електронним чіпом, що відповідають нормам ЄС, повідомили в прес-службі МВС.

Зовнішній вигляд водійського посвідчення не зміниться, але на новий електронний чіп буде записана вся інформація, що друкується на правах: ПІБ, дата народження, підпис, дата видачі документа і відкриті категорії. Крім цього в перелік транспортних засобів внесуть категорію «триколісний мототранспорт», для управління яким потрібно буде здати відповідний іспит.

Старі права, як повідомили в МВС, залишаться дійсними. Нові отримуватимуть водії-новачки або ті, хто сам захоче обміняти старе посвідчення. Оформлення європрав буде платним, але вартість поки не відома. Зазначимо, що сьогодні, аби виробити звичайні права, потрібно заплатити 201 грн.

Читайте також: Україну внесли до списку країн, із якими ЄС вводить безвізовий режим

Українські водії можуть відчути ще кілька змін. Так, у прав на водіння автобусом і великовантажним транспортом з'явиться термін дії. Зараз він дорівнює 30 рокам, але може бути зменшений до 10 і 5 років. Після закінчення терміну водії повинні будуть пройти медкомісію. Чи знадобиться перездавати іспит з водіння, поки достеменно невідомо.

У МВС також повідомили, що можуть ввести обмеження на право керування – на мотоциклі в ЄС можна їздити з 20 років (в Україні з 16 років), на вантажівці - з 21 року, а не з 18.

За матеріалами: ain.ua, segodnya.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!