Укрзалізниця починає націоналізацію російських вагонів, що перебувають в Україні

1336 0
Зараз 15 тис. російських вагонів стоять на коліях України, які належать 250 компаніям.
Фото: УЗ

Фото: УЗ

«Укрзалізниця» починає націоналізацію російських вагонів, що разташовані в Україні. Це стало можливим після підписання президентом закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності РФ», повідомив у своєму Телеграмі голова правління УЗ Олександр Камишін.

За його словами, зараз 15 тис. російських вагонів стоять на коліях України, вони належать 250 компаніям.

«Діємо в межах закону. На першому етапі складаємо перелік власників вагонів, у яких серед засновників є РФ. Далі буде Кабмін, РНБО, Указ президента та ще один ЗУ. Процедура займе час, тож починаємо вже. Визначення, хто з власників вагонів має в капіталі частку РФ – теж задача нешвидка. Але маємо час, маємо натхнення», – каже Олександр Камишін.

Читайте також: Зеленський підписав закон про конфіскацію російського майна в Україні

Є компанії, які точно належать РФ. Зокрема, ВЕБ-Лізинг, ВТБ-Лізинг, Газпромтранс, ГТЛК, Сбербанк Лізинг. Це вже понад 3 тис. вагонів.

За словами Олександра Камишіна, тепер вагони Росії працюватимуть на економіку України.

«Вони нам стануть у пригоді, адже ми напрацьовуємо нові логістичні маршрути до Європи, які допоможуть відновити вантажну роботу», – зазначив голова правління Укрзалізниці та уточнив, що українських вагонів в Росії всього 482.

Читайте також: МЗС закликає бойкотувати компанії, що не пішли з Росії. Перелік

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким Україна може націоналізувати активи, які належать Росії та її державним компаніям. Йдеться про законопроєкт №7122, який Верховна Рада схвалила 3 березня. Закон визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об’єктів права власності РФ як держави, яка почала повномасштабну війну проти України та її держкомпаній. Відтак, Україна зможе націоналізувати рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права та будь-яке інше майно, яке перебуває на території нашої держави.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!