У Львові будують унікальний храм. Шукають художника інтер’єру

6839 0
Український католицький університет будує у Львові унікальну церкву, на різних ярусах якої розташують відразу три храми. Університет оголосив конкурс на найкращий проект інтер’єру храму Софії – Премудрості Божої у Львові і запрошує художників до участі.

Будівництво храму активно триває, проте наразі в УКУ не називають точної дати завершення робіт і відкриття церкви – все залежить, звісно, від фінансування і погоди.

«До кінця цього року мають бути готові стіни, готуються основи для куполів. Весною плануємо вже накривати храм. Та вже до цього етапу маємо вирішити питання розписів: ми підійшли до таких будівельних робіт, коли вже маємо розуміти, що буде всередині, які зображення підсвітити, куди проводити освітлення, воду… Хочемо вже впродовж місяця отримати портфоліо від різних організацій, митців, аби подивитися, що нам підходить по стилю, по духу, адже має бути відображений академічний храм, а не просто парафіяльний. Аби і студенти, і люди ззовні побачили типовий візантійський храм з українським забарвленням, але й щоб у ньому можна було і лекцію прочитати, навчати студентів. Тобто має бути присутня тема навчання і в інтер’єрі», – розповів Tvoemisto.tv керівник Духовно-пасторального відділу УКУ о. Юрій Саквук PhD.

Храм носитиме назву Софії – Премудрості Божої. «Не йдеться про святу Софію, а про Божу Премудрість, Слово Боже», – пояснює він.

Взагалі, в цьому храмі буде три храми, це буде своєрідний духовно-пасторальний комплекс академічного душпастирства, наголошує о. Юрій Саквук.

«Будівля матиме кілька рівнів. Верхній рівень – церква Софії (щодо оформлення інтер’єру якої й оголошено конкурс), на нижньому – є ще два храми, які за своєю концепцією є не менш цікавими. Це будуть храми Климента Папи Римського та Гробу Господнього. Тобто, ми відтворюємо подорож у минуле, атмосферу давніх століть», – сказав отець.

З його слів, коли людина спуститься до храму Гробу Господнього, побачить невелике приміщення без зовнішнього світла, там будуть лампади. Це буде місце більше для приватної молитви, в інтер’єрі буде камінь, воно нагадуватиме печеру. Це буде відображенням І століття.

Наступний храм – Климента Папи Римського. «Це – святий, що був четвертим папою, він помер на території України. До того ж, УКУ носить ім’я Климента Папи Римського. Храм буде зроблений за аналогією з храмом Папи Климента в Римі, де зберігаються його мощі. Цей храм уже відображатиме ІІІ-IV століття, і він буде виглядати не як теперішній візантійські храми з іконостасом, розписами, але тут буде багато каменя, ранні християнські символи. Іконостасу тут не буде. Цей храм має відображати часи, коли християнство ще не було розділене… Там можна буде проводити як греко-католицькі, так і римо-католицькі богослужіння, адже при УКУ діє римо-католицька громада, яка опікується студентками, що приїжджають вчитися до Львова з усього світу… Також, можливо, там збиратиметься вірменська громада, а також проходитиме євангелізація для студентів Львова», – сказав о. Юрій Саквук.

На верхньому ярусі буда власне храм Софії. Оскільки йдеться про цілий комплекс, то при храмі збудують двоповерховий будинок, де діятиме духовно-пасторальний центр для тих, хто займається духовною опікою університету.

«Там будуть місця для сповіді, для розмови, офіси, місце для зустрічі. Храм буде відкритий для спільноти Львова, а не лише для середовища УКУ. Хочемо, аби він став центром академічного душпастирства цілого міста», – додає він.

Конкурс. Для розробки інтер’єру храму Софії УКУ запрошує фахівців з України та з-за кордону, які мають відповідну мистецьку освіту і практичний досвід у ділянці розпису храмів, взяти участь у конкурсі на найкращий проект інтер’єру храму Софії – Премудрості Божої. Для участі в конкурсі треба надіслати портфоліо з основними роботами і коротку автобіографію до 14 грудня 2014 року у форматі .pdf на електронну пошту: [email protected]. Учасником конкурсу можуть бути: фахівець, дипломований студент, архітектор, авторські колективи із України та з-за кордону, які мають мистецьку освіту і практичний досвід у ділянці розпису інтер’єру сакральних споруд.

Конкурс є відкритим та проводиться в два етапи. Перший етап – портфоліо. Усі зацікавлені особи з України та за кордону надсилають портфоліо із основними роботами і коротку автобіографію. Термін – до 14 грудня 2014 року. Другий етап – проект частини храму. Відібрані учасники виконують у форматі 1кв.м частину розпису або іконостасу на власний вибір. Термін – до 31 січня 2014 року. Результат визначає переможця конкурсу.

Офіційними мовами конкурсу є українська та англійська. Автобіографія, підписи, пояснення повинні бути написані українською або англійською.

За додатковою інформацією звертатись до о. Юрій Саквук PhD – керівник Духовно-пасторального відділу УКУ, ел. адреса: [email protected]; тел.: +38 067 67 419 87.

Скрін з сайту УКУ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!