УКУ планує відреставрувати палац Фредрів-Шептицьких на Львівщині

3888 0
Поруч хочуть збудувати конференц-зал, готель та ресторан.

В Українському католицькому університеті заявили про намір реставрувати палац Фредрів-Шептицьких у селі Вишня, а також збудувати поруч конференц-зал, готель та ресторан. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: маєток діда Андрея Шептицького

«Плануємо реставрувати цей об’єкт, а також поруч збудувати конференц-зал, готель, ресторан для потреб освітнього закладу та охочих. Ми почали з весни цього року думати про взяття в оренду цього комплексу. Крім палацу там є ще господарські будівлі, у дуже важкому стані, одна практично не підлягає відновленню», зазначає керівник проєктних програм УКУ Мирослав Сеник.

Університет вже виготовив технічні паспорти за власні кошти, а також провів роботу з Міністерством освіти й науки України для отримання дозволу на передачу приміщення в оренду. Документи готові, каже керівник проєктних програм УКУ Мирослав Сеник, але таке рішення за університетським статутом має приймати сенат, засідання якого відбудеться у лютому наступного року.

Читайте також: Улюблене місце митрополита Андрея і батьківщина віденської кави. Мандрівка вихідного дня на Самбірщину

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv у межах тверел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» розповідало про палац, в який любив приїжджати митрополит Андрей Шептицький. Саме у цьому маєтку виросла мати Митрополита Софія. Відео із мандрівки дивіться тут.

Для довідки

Палац Фредрів-Шептицьких – родинний маєток Фредрів. Розташований у селі Вишня (колишня назва – Бенькова Вишня) Городоцького району Львівської області, біля міста Рудок. У цьому маєтку певний час проживав відомий польський комедіограф Александер Фредро (дід митрополита Андрея Шептицького). Спочатку маєток належав батькам комедіографа – Яцеку і Маріанні з Дембінських Фредрам, потім Александру.

1835 року Александер Фредро звів великий, у стилі неоренесансу мурований палац. Споруду 1896 року перебудував його внук Андрій Максиміліан. Дата побудови палацу вибита на картушах, вмурованих у ліве крило споруди. На одному напис: «Aleksandtr hr. Fredro», на другому – «Budowal 1835». Двоповерховий палац асиметричний у плані. Західний фасад головного корпусу було акцентовано двома ризалітами в широких рамах і з стилізованими коринфськими капітелями. Всі вікна і двері палацу – напівкруглої форми.

Багато що з внутрішнього декорування палацу збереглося до нашого часу. Найгарніші покої (столова зала та великий салон) розташовані на першому поверсі, на другому – бібліотека. У парку навколо палацу є каштанова алея й алея столітніх лип. Нижче тераси головного корпусу розташоване озеро, а з західного боку парку протікає річка Вишня. До палацового комплексу входять ще дві будівлі – одноповерховий господарський корпус і двоповерховий корпус для прислуги або гостей (з наріжною баштою).

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!