Київ

Кінотеатр Краків на Русанівці відкриють до Дня Незалежності. Активісти не вірять

6832 0
Представники КМДА 17 березня проінспектували реконструкцію будівлі кінотеатру "Краків", який відновлюють з 2018-го. Чиновники оцінюють готовність проекту на 95% та обіцяють відкрити його до 24 серпня. Місцеві активісти вказують на недоліки реконструкції та не вірять у швидке відкриття.

У ході інспекції у кінотеатрі, керівники міської адміністрації Києва та організації-підрядника зазначили, що "Краків" «відкриє свої двері найкращим творчим колективам країни на радість усім киянам та гостям столиці не пізніше Дня Незалежності». Про це йдеться у дописі Івана Степуріна – голови комітету з культури Громадської ради при КМДА.
 
Інспекція пройшла у п'ятницю, 17 березня, за участі заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, організації-підрядника у присутності представників Громадської Ради при КМДА та ЗМІ. Вони перевіряли готовність приміщення кінотеатру "Краків" (вул. Русанівська набережна, 12). Капітальний ремонт тут тривав з 2018 по 2021 рік, загалом було витрачено близько 200 млн бюджетних коштів, однак в експлуатацію його не вводили. 
 
На оприлюднених Степуріним світлинах видно певну готовність приміщення залу та коридору. Раніше у січні Ганна Старостенко оцінювала готовність реконструкції всієї будівлі на 95% та запевняла, що в приміщенні, окрім кіно, показуватимуть також вистави театру - його відкриють як "культурний центр".
 

Громадська діячка Анабелла Моріна та активіст Русанівки Артем Торосян невдоволені тим, що не змогли потрапити на іспекцію через "маневри зі зміною часу зустрічі" та вказують на неможливість введення будівлі в експлуатацію. Причина - неякісна рекострукція: протікаючий дах, зовнішні недоліки. Активісти запевняють, що забудовник не встигне закінчити проєкт до відкриття в серпні.  
 
За словами Анабелли Моріної, керівник КП "Київкінофільм" Денис Хомич, що є замовником капітального ремонту у кінотеатрі "Краків" (куди входить кінотеатр), не отримав дозволів від Державної інспекції архітектури та містобудування України на виконання будівельних робіт, тому приміщення не можна ввести в експлуатацію законним шляхом. Також Анабелла Моріна акцентує на наявність кримінальної справи: «Історія "Кракова" пахне дуже погано. Щодо розкрадання бюджетних коштів є висновок фіскальної служби, на підставі якого заведена кримінальна справа. Перший підрядник (який у 2018 році наробив стелю так, що тепер треба зносити і переробляти) бігає від слідства» – каже активістка.
 
Артем Торостян стверджує, що окрім відсутності дозволів на проведення будівельних робіт, у кінотеатрі «декорації замість ремонту». Капітальний ремонт, згідно з планами, мав завершитися у 2021 році, однак є значні та очевидні недоліки, як-от дах, що протікає та відсутність протипожежної обробки стін та двох сцен, які передбачаються проєктом. Він разом із ініціативною групою небайдужих, створили сторінку ЄМКЦ Краків у фейсбуці, на якій із хеш-тегом #SaveKrakiw публікують низку постів та відео за останні три роки (тут і тут), що вказують на неякісний ремонт.
 
"Твоє місто" надіслало запит у КМДА стосовно майбутнього закладу, однак відповіді у відведений п'ятиденний термін, ми не отримали. (ОНОВЛЕНО від 24 березня. Роз'яснення від КМДА, читайте за цим покликанням).
 
Довідка. Кінотеатр «Краків» було побудовано у 1968 році, загальна площа будівлі — 2284,2 кв. м. У 1997 році кінотеатр було закрито. Того ж року частину приміщення було орендовано під розважальний клуб «Парк». У грудні 2005 року будівлю було надано в оренду Муніципальному театру «Київ» (створений за рішенням Київської міської ради від 24 червня 2004 року). У березні 2007 року договір оренди було переукладено із театром. Театр розпочав повноцінну діяльність у приміщенні колишнього кінотеатру 2009 року. В період 2008-2013 роки, кінотеатр готували під знесення та будівництво торговельного центру. У 2014 році місто зупинило процес приватизації «Кракова», у 2016-му - будівля була повернута в комунальну власність. 
 

У 2021-му повідомлялось, що оновлення “Кракова” стало пілотним проєктом перетворення старого кінотеатру радянського зразка на багатофункціональний простір, де є і сцена для театральних виступів, і місце для коворкінгу, і репетиційна база для різних колективів. За тодішнім проєктом, після завершення робіт у кінотеатрі “Краків” мала з’явитися сучасна театральна студія, кілька музичних сцен, студія звукозапису, а у великій залі у планах було демонструвати фестивальне кіно.

Так, на першому поверсі будівлі була запланована гардеробна, каса, мала сцена, гримерки, вбиральні, хореографічний зал та кабінет директора. Великий зал на 500 осіб там вже є. На другому поверсі за проєктом має бути облаштовано ще один зал для репетицій, кав’ярню, велике фоє та кімнати для контролю освітлення під час вистав. За задумом там мають проводити майстер-класи та зустрічі джаз-клубу. Натомість третій поверх буде для кабінетів бухгалтерів й технічних кімнат. Підвал будівлі мав бути перероблений під студію звукозапису та конференц-зал. Також оновлений «Краків» передбачатиме 20 місць для людей з інвалідністю, пандуси, окремий в’їзд у велику залу, спеціальні туалети та ліфт.

Станом на вересень 2021-го, кошторисна вартість проєкту, за словами першого заступника голови Дніпровського РДА Олеся Маляревича, склала 167,904 мільйона гривень. Після скасування договору з ТОВ «Інтеграл Буд-Стандарт» переможцем нового тендеру стало ТзОВ «Ж.О.К». Над проєктом працювала компанія «BVI Group».

Відмітимо, кінотеатр «Краків» має увійти до новоствореної мережі багатофункціональних культурних центрів «Київський культурний кластер», де надаватимуть фахові консультації та інформаційну допомогу, а також буде можливість користуватися приміщеннями та обладнанням для творчості, навчання та спілкування.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!