Чому хірургічна маска не допоможе вберегтися від грипу. Пояснює Уляна Супрун

3323 0
Для кращого захисту в період інфекційних захворювань радять користуватись респіраторами.
фото тсн

фото тсн

Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Вона здатна вберегти медиків в великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта, але не може гарантувати захист від інфекційних хвороб дихальних шляхів. Про це у себе на Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Хірургічні маски не призначені для захисту від потрапляння збудників в дихальні шлях, тобто вона не захищає від хвороб тих, хто власне її вдягає. Ці маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання», – зазначає очільниця МОЗ.

Читайте також: Чому самотність шкідлива для здоров'я. Пояснює МОЗ

За її словами, до засобів індивідуального захисту відносяться респіратори. На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок (що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу).

«Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо при використанні масок, й зокрема це сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратору фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому (чого не має на масках)», – пояснює Уляна Супрун.  

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Вона рекомендує медичним працівникам використовувати респіратори. Відповідно до Закону України «Про охорону праці» роботодавець – головний лікар, або департамент охорони здоров’я – має забезпечити своїх працівників необхідним оснащенням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!