Уляна Супрун спростувала міфи про популярну дієту

3077 0
Не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є справді корисними.
фото ілюстративне

фото ілюстративне

Інтернет, реклама чи блоги деяких знаменитостей по-різному інтерпретують правильне харчування. Будьте обережними з такими рекомендаціями. Не всі з них підходять саме вам. Як приклад – популярна безглютенова дієта,  – пише у себе на Facebook в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

За словами очільниці МОЗ, безглютенова дієта передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їхню заміну на безглютенові. Вважається, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді. Або, що на безглютеновій дієті худнуть.

«Глютен або клейковина - запасний білок. Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути. Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, то це не зашкодить рівно нічим 99% з нас. Так само безпечно ми їмо м‘ясо або яйця, які також містять білок»,  – зазначає Уляна Супрун.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Вона наголошує, що у світі є лише 1% людей, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов‘язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них вживати той великий асортимент каш, макарон, випічки, який зазвичай їдять люди, це купувати ті ж самі продукти, але без глютену. Або взагалі від них відмовитися.

«По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном забирають в себе можливість їсти цільнозернові злаки - ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита. Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок», – додала головний медик країни.

Відмова від глютену та глютеномістких продуктів має своїх плюси, але відмовляючись від них люди почуваються здоровіше саме через те, що їдять менше продуктів, які поряд з глютеном мають небезпечні трансжири, консерванти та цукор.

Читайте також: Чому самотність шкідлива для здоров'я. Пояснює МОЗ

Також не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії. Глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти, що в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Нагадаємо, МОЗ запустило e-mail розсилку з порадами про здоровий спосіб життя.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!