Євангеліє, техніка та прикраси. Що намагалися незаконно перевезти на Львівщині у 2021 році

1235 0
Українці цьогоріч намагалися незаконно перевезти через кордон багато дорогоцінних речей та великі суми грошей. Tvormisto.tv з'ясовувало як та що саме пробували перевезти у 2021-му.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Серед вилучених речей, які цьогоріч хотіли незаконно перевезти через митні пости на Львівщині, виявляли ювелірні прикраси, брендові годинники, електронну техніку тощо. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив державний інспектор управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Львівської митниці Геннадій Беденко.

Найчастіше українці у 2021 році не декларували чи приховували речі від митного контролю.

«На митному пості Грушів виявили Євангеліє, датовані 1909 та 1921 роками», – каже він.

Як правило, в аеропорту люди ховають речі на собі, а якщо це митний пост автомобільного призначення, то у порожнинах і важкодоступних місцях. Цього року на митному посту «Краківець» затримали шкіряні сідла для коней на змагання. Інспектор також пригадує випадок, коли у стовбурі від штучної ялинки приховали стволи до рушниць.

«Минулого тижня затримали перші ноутбуки для майнінгу. До речі, ще ніхто на ринку у нас їх не бачив, а коштують вони майже 1,5 тисячі євро. Часто на митниці затримують також телефони і ноутбуки від Apple», – додає Геннадій.

Крім того, нещодавно на митному посту «Львів-аеропорт» затримали двох громадянок Польщі похилого віку, у яких вилучили валюту у розмірі 120 тисяч доларів, 370 тисяч євро та понад півтора кілограма ювелірних виробів. Усі вилучені речі здають на склад митниці до вирішення суду, а тоді вирішують повертати речі чи реалізувати через юридичних осіб.

Про правила проходження митного контролю під час прямої трансляції Tvoemisto.tv повідомив виконуючий обов’язки начальника відділу митного оформлення митного посту «Львів-аеропорт» Данило Дунас.  

«У нас на митно посту «Львів-аеропорт» діє двоканальна митна система зони проходження митного контролю – зелений та червоний коридори. У першому діють норми перевезення готівкових коштів і товарів, які перевозять громадяни. Готівкою без декларування можна перевозити до 10 тисяч євро і товарів на суму не більше 1 тисячі євро з підтвердженням вартості», – каже він.

Якщо, наприклад, товар у людини перевищує норму в тисячу євро, то вона обирає червоний коридор, робить письмове декларування, звертається до інспектора за декларацією. У такому випадку людина має оплатити близько 150 євро мита для ввезення товару в Україну.

Зазначимо, що недавно закінчився перший період розмитнення євроблях, який тривав із 15 травня по 10 листопада, це був період пільгового розмитнення, який надавався всім власникам транспортних засобів, які перебували в Україні 31 грудня 2020 року. Начальник відділу митного оформлення митного посту «Городок» Львівської митниці Андрій Бойцун каже, що за цей період оформили близько 4,5 тисяч таких транспортних засобів, з яких стягнули 150 млн гривень податків.

«На цей момент продовжили термін розмитнення євроблях, але вже для певних груп громадян, зокрема для учасників АТО, оскільки вони у цей період могли бути у зоні бойових дій. Наразі по цьому продовженому терміну розмитнили два транспортні засоби»,  каже він.

Зараз автомобілі практично не розмитнюють, оскільки закінчився перший термін, але раніше за один день розмитнювали в середньому 40-50 автомобілів. Під час пільгового розмитнення євроблях за розмитнення однієї автівки платили близько 20-35 тисяч гривень. Якщо розмитнювати зараз, без пільги, то ціна буде значно вищою.

Додамо, що рекордну кількість євроблях Львівська митниця розмитнила у 2018 році – понад 30 тисяч.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!