Уночі львів’яни милуватимуться метеорним дощем. Як це зробити найкраще?

11096 0
Починаючи від півночі 12 серпня й аж до світанку 13 серпня львів’яни матимуть нагоду помилуватися одним з найгарніших природних явищ – метеорним дощем. Tvoemisto.tv запитало у Мирослава Стоділки, заступника директора з наукової роботи астрономічної обсерваторії Франкового університету, у чому унікальність цього явища та як львів’янам найкраще за ним поспостерігати.
фото: facebook, wz.lviv.ua, zik.ua, www.volynnews.com

фото: facebook, wz.lviv.ua, zik.ua, www.volynnews.com

За словами Мирослава Стоділки, метеорний потік Персеїди є результатом проходження Землі через орбіту комети Свіфта-Туттля, яка лишає за собою слід у вигляді дрібних частинок. Коли Земля перетинає її орбіту, то захоплює ці частинки: вони згорають в атмосфері нашої планети та спричиняють світлові явища.

«Якщо повторити траєкторію цього потоку в зворотному напрямку, то його частинки нібито сходяться в точці у сузір’ї Персея. Тому їх ще називають «персеїдами», – каже Мирослав Стоділка і додає, що людство спостерігає це явище із давніх-давен. Перша згадка про нього датується 36 роком нашої ери.

Науковець пригадує, як минулоріч усі, хто хотів помилуватися метеорним потоком, розчарувались: через місячне світло видимість була поганою. Цього ж року молодий місяць буде 14 серпня. Два дні до та два дні опісля ночі будуть темними, тому метеорний дощ бачитимемо добре. «Окрім того, цього разу потік буде інтенсивнішим. Справа у тім, що він зазнає деформації через гравітаційне притягання зі сторони Юпітера», – пояснює Мирослав Стоділка.

За словами науковця, найкраще спостерігати за метеорним потоком від півночі 12 серпня до світанку 13 серпня. Наступного дня потік ще можна буде помітити на небі, але його інтенсивність зменшиться приблизно вдвічі. «Варто дивитися опівночі у східну частину небосхилу. Однак, не розглядайте персеїди через бінокль, адже цей прилад має невелике поле зору. Найліпше дивитися неозброєним оком. В ідеалі - лежачи», – радить Мирослав Стоділка.

Як прогнозує Міжнародна метеорна організація, щогодини падатиме близько 100 метеорів у північній півкулі і близько 50 – у південній. Для тих, у кого не буде можливості подивитися його на природі, сайт NASA влаштує онлайн-трансляцію.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!