Як уряд планує боротися з махінаціями на ринку нерухомості

1977 1
Кабінет міністрів ініціює ухвалення законів, які допоможуть ліквідувати махінації на первинному ринку нерухомості та зменшать кількість недобудов. Зокрема приватним інвесторам хочуть дозволити самостійно завершувати будівництво недобудованого житла
Фото: podomu.com.ua

Фото: podomu.com.ua

Уряд пропонує запровадити в Україні попередню реєстрацію будівництва майнових прав на квартири, які знаходяться на етапі будівництва, приватними інвесторами, повідомляє delo.ua з посиланням на сайт easybusiness.in.ua, створений з ініціативи прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, міністра економіки Павла Шеремети та заступника глави Адміністрації президента Дмитра Шимківа.

На сьогоднішній день охочі вкласти гроші в будівництво нової квартири підписують із забудовником попередній договір не про отримання майнових прав на житло, а всього лише про намір забудовника підписати з інвестором договір купівлі-продажу після завершення будівництва.

Це пов’язано з тим, що Цивільний кодекс України не передбачає продажу квартири до остаточної здачі будинку в експлуатацію. Отже, інформації про покупця і заплачених ним грошей немає в Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно, а значить квартиру можна таким чином "продати" незліченну кількість разів.

"Єдине, на що можуть орієнтуватися приватні інвестори, - репутація забудовника, - розповідає директор консалтингової компанії City Development Solution Ярослава Чапко. - Так, надійні забудовники ведуть власні реєстри, щоб ​​уникнути шахрайства".

Інша справа, якщо приватний інвестор став жертвою недобросовісного забудовника, якого не може проконтролювати ні він сам, ні держава. Зокрема, подібна схема подвійного продажу квартир лежала в основі "бізнес-моделі" горезвісної "Еліта-Центр".

З одного боку, припинення приватних інвестицій здатне обвалити будівельний ринок. З іншого боку, на думку партнера юридичної фірми "КПД Консалтинг" Владислава Кисіля, теперішня ситуація нагадує лотерею без офіційних спостерігачів. "Реєстр - це технічний прийом, перший крок, - пояснює експерт. - Цей закон додасть прозорості в процес побудови будинку".

Ще одна велика проблема, на думку юриста, це визнання державою права приватних інвесторів на самостійність в питаннях будівництва багатоквартирних будинків. Її покликана вирішити ще одна новація Кабміну. Уряд Арсенію Яценюка пропонує створити на законодавчому рівні механізм надання права об'єднання приватних інвесторів проблемного об'єкту на завершення будівництва без переоформлення дозвільної документації. Так, за даними Мінрегіонрозвитку, станом на початок III кварталу 2014 року в Україні налічувалося близько 3 тис. недобудов, з них роботи велися тільки на 1 тис. об'єктів.

Після закріплення прав приватних інвесторів на недобудови вони зможуть самостійно завершити будівництво. Однак Владислав Кисіль попереджає, що навіть отримавши всі необхідні документи на недобудову після банкрутства забудовника, інвестори зіткнуться з новими проблемами.

"У дозвільних документів є умовний "термін придатності". Якщо будівництво невиправдано затягувалося, міськрада може скасувати своє рішення про землевідведення", - пояснює партнер юридичної фірми "КПД Консалтинг".


Читайте також:
20 Травня, 2016 11:02
сергей надійним засобом уберегтись від шахрайства на первинному ринку нерухомості є державна реєстрація майнових прав на квартиру, що будується. Подробиці за посиланням на нашому сайті: [***].precedent.com.ua
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!