Уряд оновив правила взяття на військовий облік. Що відомо

16746 0
Військовий облік поділять на загальний та спеціальний.
Фото: ВВС

Фото: ВВС

Кабінет міністрів затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Зміни передбачають зокрема строгіший контроль за взяттям на облік і цифровізацію багатьох процесів. Відповідну постанову уряд ухвалив ще 30 грудня, але опублікували 3 січня.

Згідно з документом, військовозобовʼязані зможуть передавати про себе дані військкоматам через застосунок «Дія», зокрема під час зміни місця проживання.

Читайте також: Військовим планують дати дозвіл на відпустки під час воєнного стану

На військовий облік мають ставати призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років. З-поміж жінок на військовий облік мають стати лише ті, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Усі інші можуть зробити це за власним бажанням. Жінки-медики та фармацевти, які досі не були на військовому обліку, можуть влаштовуватися на роботу без обов'язкового взяття на військовий облік до 2026 року.

У документі зазначили, що на роботу чи навчання військовозобов'язаних можуть приймати лише за наявності підтвердження, що ті стоять на військовому обліку. Також усі центри зайнятості будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов'язаних. Дипломатичні відомства тепер будуть вести військовий облік серед українців, які перебувають за кордоном. Вони мають «сприяти поверненню» військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації. Якщо українець перебуває за кордоном до трьох місяців, на військовий облік там можна не ставати.

Читайте також: Військовий облік для жінок відклали на рік

Відповідно до постанови, військовий облік набуде різних видів: персонально-якісний (вестимуть військкомати), персонально-первинний (вестимуть органи місцевої влади) та персональний (вестимуть підприємства, установи, державні органи, навчальні заклади, де працює або навчається військовозобовʼязаний). А ще військовий облік поділять на загальний та спеціальний. У загальному будуть ті військовозобовʼязані, які не мають броні, а в спеціальному – ті, які мають її.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!