Уряд підтримав пропозицію ЛОДА підвищити штрафи за підпал трави, але не у 200 разів

2096 0
Уряд готовий підвищити штрафи до 6 тис. грн, хоча Львівська ОДА пропонувала до 42-х.
Фото: Юрій Холод

Фото: Юрій Холод

Кабінет міністрів України підтримав посилення відповідальності за самовільне випалювання трави, про яке просила Львівська ОДА.

Читайте також: ЛОДА просить підвищити штрафи за спалення сухої трави у понад 200 разів

«Є підпали зумисні, є ненавмисні, виключно з безвідповідальності. Вони шкодять природі, економіці України, ставлять під загрозу підприємства критичної інфраструктури, коли пожежа рухається швидким вітром в бік підприємств чи розподільчих електростанцій. Ці пожежі часом коштують нам десятки і сотні мільйонів гривень. Тому відповідальність має бути посилена», – зазначив на засіданні уряду міністр юстиції Денис Малюська.

Впродовж доби проєкт змін Адмінкодексу мають доопрацювати у міністерстві фінансів та міністерстві економіки. Тоді його передадуть на розгляд відповідних комітетів та Верховної Ради України. 

Читайте також: На Львівщині запрацювали мобільні групи, які патрулюють поля через підпали трави

Нагадаємо, що департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА звернувся до уряду з пропозицією збільшити найменший штраф за спалення сухої трави до 42 тисячі гривень. Пропонують також штрафувати землевласників, орендарів та посадовців, які могли, але не зупинили порушників. 

«Ми просили про підвищення штрафів від 42 тисячі гривень, відповідальність для власників/орендарів, а також надати можливість складати протоколи поліції і рятувальникам. Під час нинішнього засідання уряду підняли питання і про криміналізацію цієї статті в законах. Бо так, як палять поля, ліси, смітники цього року, мабуть, не палили ніколи. Це другий Чорнобиль, який ми собі самі робимо», – зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці у Фейсбук зазначив, що уряд пропонуватиме підвищити штрафи з 85 грн до 6 тис. грн.

Додамо, що на Львівщині запрацювали спеціальні мобільні групи, які патрулюють поля. Щодня на Львівщині виникає до сотні пожеж. На вихідних пожежники гасили 197 підпалів в екосистемах. Від початку року – понад 2 тисячі. Палії мають заплатити 86 штрафів. Наразі штрафи за підпали становлять від 170 до 340 гривень.


 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!