Уряд спростив порядок отримання допомоги вагітним та породіллям

1256 0
Спрощеною процедурою щомісячно скористається орієнтовно 14 тисяч жінок.
Фото: ogpnews.com

Фото: ogpnews.com

Уряд прийняв рішення спростити порядок отримання допомоги через вагітність та пологи жінок, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ці зміни, як повідомляють у Міністерстві соціальної політики, мають підвищити доступність послуг для непрацюючих жінок, студенток, жінок, які зареєстровані в центрі зайнятості чи звільнених унаслідок ліквідації підприємства тощо.

Спрощеною процедурою щомісячно скористається орієнтовно 14 тисяч жінок.

Читайте також: Платні пологи. Як зробити цю послугу якісною і справедливою

Тепер для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами замість довідки в паперовій формі використовуватимуть інформацію про сформований у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії «Вагітність та пологи».

Якщо немає технічної можливості скористатися порталом «Дія», то залишається призначити допомогу на підставі відповідної довідки в паперовій формі. Остаточний перехід на призначення допомоги без довідок у паперовій формі відбудеться після запровадження електронної взаємодії порталу «Дія» з Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Додамо, що народити дитину в Україні і нічого не заплатити – можна. З квітня 2020 року діє програма медичних гарантій, що включає послугу безоплатних пологів. Однак чимало породіль все ще «віддячуються» лікарям за «подаровані» життя, незалежно, чи народжують за домовленістю, чи з черговою бригадою. Tvoemisto.tv поцікавилося, як працює реформа і чому у Львові породіллі продовжують платити за пологи. Про це читайте тут.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!