В Україні затвердили кардинальні зміни у виплатах стипендій: хто скільки отримає

4765 0
Сьогодні, 28-го грудня, Кабмін прийняв рішення про виплату академічних стипендій студентам ВНЗ за рейтинговою системою та встановив мінімальну стипендію – 1 100 грн.
Фото: twitter.com

Фото: twitter.com

Уряд затвердив 2 кардинальні зміни у виплатах стипендій: запровадження рейтингової системи в університетах та підвищення останньої, - інформує Урядовий портал.

Зокрема,  планується, що стипендію отримуватимуть не  всі студенти з усередненою четвіркою за сесію, а ті, що посіли найвищі місця в рейтингу університету. На 90% місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10% - критерії, що визначить вчена рада ВНЗ у співпраці зі студентським самоврядуванням.

За підрахунками, стипендія у 2017-му році становитиме:

- 1 100 гривень – мінімальна для ВНЗ III-IV рівня акредитації;

1 600 гривень – для кращих студентів у рейтингу;

830 гривень –  для студентів ВНЗ  I-II рівня акредитації;

415 гривень – для учнів ПТНЗ;

- 2036 гривень – для студентів складних спеціальностей (природничо-математичні педагогічні, математичні, природничі, інженерні) у ВНЗ III-IV рівня акредитації;

1 536 гривень – для студентів складних спеціальностей (природничо-математичні педагогічні, математичні, природничі, інженерні) у ВНЗ  I-II рівня акредитації.

Крім того, з 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, 43% - отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%. Володимир Гройсман, Глава Уряду, на зустрічі зі студентами зауважив: «У мене питання - стипендія: це соціальна допомога чи це мотивація до навчання? Мотивація. Якщо це мотивація до навчання, давайте мотивувати успіхи цього навчання. Тим, кому потрібна соціальна допомога, давайте її надамо".

Соціальну стипендію матимуть такі категорії населення:

- дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;

- особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- шахтарям, які мають відповідний стаж підземної роботи чи стали інвалідами I або II групи або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві та їх дітям;

- особам, які визнані учасниками бойових дій та їх дітям;

- дітям, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів;

- дітям, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадського протесту;

-  дітям, які є внутрішньо переміщеними особами.

Опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!