Як Covid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Bloomberg

11630 0
Коронавірусна хвороба здатна завдати летальної шкоди організму.
Графіка: Bloomberg

Графіка: Bloomberg

Covid-19 може завдати шкоди людині через безпосередній результат вірусної інфекції, так і внаслідок реакції організму на неї. Загалом клінічні прояви варіюються від звичайних симптомів, подібних до застуди чи бронхіту, до більш важких захворювань, таких як пневмонія, важкий гострий респіраторний синдром, поліорганна недостатність, що можуть призвести до смерті. Про це повідомляє Bloomberg.

Зокрема, лихоманка та запалення викликані Covid-19 можуть порушити роботу судин, люди відчувають головний біль, запаморочення, марення та галюцинації. Інфекція також може спричинити серцеву недостатність та зупинку серця.  Вона також впливає і шкіру, руки та ноги людини. 

Нижче – короткий опис деяких симптомів, які викликає Covid-19, включно з тими, про які ви, можливо, не чули.

Кров

Лихоманка та запалення можуть порушити роботу судин, роблячи клітини крові більш схильними до злипання та перешкоджаючи організму розчиняти тромби. Це може призвести до закупорки судин у тканинах та органах у всьому тілі. Загрозливі для життя згустки крові в артеріях легень можуть виникати навіть після того, як симптоми інфекції зникнуть. Пошкоджені судини стають негерметичними та схильними до кровотеч. У дітей запалення вен і артерій, спричинене надмірною імунною активацією, може спричинити запальне захворювання, схоже до хвороби Кавасакі.

Мозок

Дисфункція слизової оболонки судин та пов’язані з цим порушення згортання крові можуть спричинити інсульт і мозкову кровотечу. Також пацієнти можуть відчувати головний біль, запаморочення, збентеженість, порушення свідомості, погану моторику, марення та галюцинації.

Очі

Почервоніння та набряк, як при кон’юнктивіті, можуть виникати в результаті потрапляння інфекції в кон’юнктиву – тканину, що вкриває внутрішню поверхню повік.

Серце

Ушкодження цього органа, яке іноді призводить до нерегулярного серцебиття, серцевої недостатності чи й зупинки серця, може виникнути в результаті надмірного напруження, запалення серцевого м’яза і коронарної артерії. Інфекція, лихоманка та запалення у людей із наявними закупорками серцевих судин можуть спричинити утворення тромбів, що блокують кровообіг в органах і тканинах.

Печінка

Порушення функцій печінки може виникнути як безпосередній результат вірусної інфекції, але частіше – через імунно-опосередковане системне запалення та блокаду кровообігу, що скорочує приплив крові до органу.

Легені

Вірус націлений на клітини, які захищають дихальні шляхи, а також стінки альвеол (дрібних повітряних мішечків), через які відбувається насичення крові. Пошкодження альвеол та запалення в легенях можуть спричинити пневмонію, що характеризується болем у грудях та задишкою. У важких випадках нестача кисню може спровокувати гострий респіраторний синдром, що призводить до збою в роботі різних органів.

Нирки

Шкода для нирок може бути спричинена появою згустків крові та порушенням кровопостачання або бути безпосереднім наслідком інфекції.

Шлунково-кишковий тракт

Зараження клітин, що вкривають травний тракт, може спричинити діарею, нудоту, блювоту та біль у животі. Науково встановлено, що закупорка кровоносних судин, спричинена аномальним згортанням крові, пошкоджує кишечник, що потребує негайного оперативного втручання.

Руки

Відчуття поколювання або печіння в руках і кінцівках можуть свідчити про синдром Гійєна-Барре – рідкісний розлад нервової системи, що може бути спровокований імунною реакцією на вірусну інфекцію. Інші симптоми синдрому включають погіршену координацію, слабкість у м’язах та тимчасовий параліч.

Нижні кінцівки

Закупорка великих судин може спричинити недостатнє кровопостачання або гостру ішемію в кінцівках. Значні ускладнення цього процесу можуть бути летальними. Принаймні один зареєстрований випадок призвів до ампутації нижньої кінцівки.

Ніс і мова

Вірус може порушити роботу нюхової системи, спричиняючи різку повну або часткову втрату нюху, відому як аносмія.

Шкіра

Схожі на висипання, дрібні червоні цятки та фіолетові пігментації на ногах та животі є частиною так званих паравірусних дерматозів, які можуть бути результатом імунної реакції організму на вірус або доброякісних, поверхневих пошкоджень судин під шкірою.

Пальці на ногах

На ногах можуть з’являтися фіолетові висипання, що нагадують вітрянку, кір або обмороження, особливо у дітей та молодших дорослих.

Віталій Голіч


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!