Успіх компанії – в людях: як роботодавцю порозумітися із працівниками

6821 0
Успіх компанії – це велика праця багатьох. І людина тут на першому місці. Як створити комфортні умови для працівника, про сучасний стан ринку праці в Україні, з якими проблемами стикається роботодавець і про секрети успіху львівської IT-компанії, що стала світовою, говорили на Міжнародному економічному форумі у Львові.
фото:felisiya.com

фото:felisiya.com

Світові тенденції на українському ринку праці

Зараз у всьому світі, і в Україні зокрема, відбуваються процеси глобалізації та діджиталізації. Є і демографічні проблеми: відбувається процес старіння населення, зменшується частка економічно активного населення, росте рівень міграції – все це впливає на пропозиції кадрів на ринку і створює виклики для роботодавців.

Одне із найважливіших завдань для власників та директорів компанії у всьому світі – це персонал, який треба знайти та втримати у своїй компанії. Є такий вислів «війна за таланти»: роботодавці шукають талановитих людей і борються за них.

«Близько 40% міжнародних компаній в Україні мають проблеми із наймом і утриманням персоналу, велика частка роботодавців говорить про те, що навички, які має персонал, або на недостатньому рівні, або їх набір не підходить для бізнесу», – додає Олена Бойченко, директор People Advisory Services в Ernst & Young. Найчастіше керівники нарікають на відсутність управлінських навичок (soft skills), що пов’язані із емоційним інтелектом, із розвитком команди, із лідерськими якостями.  Їх дуже важко розвивати, хоч на перший погляд вони можуть видатись легко тренованими.

Ще один глобальний тренд, який є і в Україні – це залученість персоналу у робочий процес, наскільки працівник заангажований в роботу. Це одна із умов успіху бізнесу. Директори українських міжнародних компаній кажуть, що за останні три роки рівень стресу персоналу в організаціях зріс. Це пов’язано, як із зовнішніми, так і зі складними внутрішніми умовами в компанії. Впливати та керувати цим станом, а відтак і залученістю персоналу, стає все складніше.

Також треба говорити про корпоративну культуру. В українському бізнесі її сприймають досить скептично, тому що це не можна виміряти у грошовому еквіваленті і не можна перевести в капітал. Але на неї звертають увагу західні інвестори, а також кандидати, які приходять влаштовуватись на роботу.

Зараз на вибір працедавця впливає наявність офіційної заробітної плати, офіційне працевлаштування, соціальний пакет. Прозорість та етичність – це фактори, які важливі не лише на глобальному рівні, а є одними із основних при виборі роботодавця працівниками в Україні.

Ситуація на ринку праці

Статистика сайту з пошуку роботи Rabota.ua показує, що кількість пропонованих вакансій зростає вже другий рік. Пропорційно зростають усі галузі. Легка промисловість та виробництво неочікувано піднялись в рейтингу, і це хороший показник. Але саме ці дві галузі найменше забезпечені людським ресурсом. На 1 вакансію припадає 0.7 резюме. Це означає, що немає кваліфікованої сили, що може працювати на виробництві.

За останні півтора року, попри збільшення пропозицій роботи, кількість відгуків на них зменшилась в 4 рази. Це відбувається через те, що люди очікують більшої заробітної плати та кращих умов праці.

«Люди продовжують стверджувати, що роботи немає. І кожного разу, коли хтось починає розмову про це, то я кажу –  я маю 100 тисяч вакансій відкритих на сайті з пошуку роботи. Українці сьогодні не готові встати і робити те, що є до роботи», – прокоментував ситуацію директор з маркетингових комунікацій та PR сайту Rabota.ua Максим Немеш. 

Практичний досвід компанії SoftServe

Рената Чучмай – найкращий HR-директор України у 2015 році, – що працює в IT-компанії SoftServe на посаді Senior Vice President and Global HR Executive, розповіла про те, як львівська компанія стала гравцем світового рівня. Словосполучення «управління персоналом» у них існує у формі – «управління талантами». Керівництво знає, що 4500 працівників фірми – дуже креативні люди, які вимагають особливих умов праці.

Корпоративна культура – це пріоритет компанії, її вибудовують так, щоб працівникам було добре працювати і жити. У цій компанії культура – це середовище, де кожен може проявити себе і максимально сягнути свого розвитку, що сприятиме і розвитку компанії заодно.

За словами Ренати Чучмай, талановиті люди, на відміну від ресурсу (human resources), мають право вибору. І вони можуть піти із компанії, якщо їм не створити необхідне середовище та умови. Але допоки людина не має «м’яких навичок» (soft skills) – управління, комунікації, переговорів – вона не зможе якісно і добре працювати. Дослідження показали, що залученість працівників компанії SoftServe – 83%. Тобто 83% часу та енергії працівник думає про компанію, в якій працює. Важливо, щоб головна особа компанії – президент або CEO – вірив у те, що головний актив компанії – це люди. Це має бути щиро, а не декларативно.

Що робити для успіху компанії

1. Мати стратегію роботи із персоналом: керувати процесом, щоб він не керував менеджером.

2. Будувати прозору та структурну політику і практику: якщо все буде прозоро та зрозуміло, то буде легше залучати і втримувати персонал, буде легко керувати витратами.

3. Працювати із відділом персоналу, наймати рекрутерів або HR-ів.

4. Наймати на роботу працівників, як себе: думати спершу про зарплату, а потім про інші умови праці

«Заробітна плата має покривати гігієнічні вимоги людей: якщо ви бізнесмен, вчіться заробляти так, щоб людям вистачило на гігієнічну зарплату» – наголосила Рената Чучмай. 

Як SoftServe працює зі своїми талантами

1. Тут розписують із кожним працівником його кар’єрну карту, будують спільні плани і план росту зарплати зокрема

2. Оцінюють компетенцію, потенціал і роботу кожного працівника

3. Створюють конкурентне середовище в порівнянні із іншими компаніями і укладають довгострокові стосунки: працівник, будучи в одній компанії усе життя, має перспективу здобути різний і значний досвід

4. Є власна академія, де навчають працівників, бо «якщо працівник IT-сфери не навчається хоча б один рік, то він вже дискваліфікований»

5. Важливо пам’ятати, що клієнти ніколи не полюблять тебе, поки тебе не полюблять працівники.

Підготувала Марія Цигилик,
фото Мелісси Жаботинської 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!