Успіх у стосунках. 10 думок владики Бориса Ґудзяка про лідерство і гідність

6286 0
«…пропозиція певної корпоративної культури, в якій пропагують пошану до людини, де ректор не є гіднішим, аніж прибиральниця…»

Владика Борис Ґудзяк, президент Українського католицького університету, єпископ Паризької єпархії УГКЦ, говорив у Львові про те, яким має бути лідер у бізнесі та повсякденному житті.

Цьогоріч ми прощалися із Блаженнішим Любомиром. У ті дні я відчув у медіа, у дискурсі загалом пошану і тишу. Блаженніший не мав грошей, він віддав владу, був фізично немічний, але водночас став одним із найбільш шанованих лідерів в Україні. Він умів промовляти до всіх, говорив простою мовою, робив це і з гумором, і в сучасний спосіб, через блоги. Чи пам’ятаєте, що він часто повторював? «Я хочу бути Людиною. Я хотів би бути доброю людиною і над тим працюю». Він міг бути таким унікальним лідером, бо дивився на людину як на цінність. Блаженніший вже відійшов, а я ще досі продовжую вчитися в нього мудрості.

Читайте також: Чого нас вчив Любомир Гузар? Важливі тези Блаженнішого. Відео

Будь-хто з нас десь у чомусь уже є лідером. Це може бути в родині, у співпраці двох осіб. Кожне заняття є гідним, якщо його робити для того, аби людина була людиною. Добрий лідер розуміє сутність людини і її призначення. Лідером не може бути той, хто заперечує гідність. Можна заробити багато грошей, навчитись керувати підлеглими… Але керівник, який не зустрічає людину як таїнство, лідером не буде.

Для Церкви, нашого міста, для України дуже важливо, щоб молоді люди не боялися провадити, брати на себе відповідальність. Це треба робити не лише у «хвацький» спосіб, а замислюючись, що означає бути лідером. Є різні типи лідерства. Часто лідерство уявляють як щось таке, що пов’язане з владою. Властиво, так і є. Людиною, яка мала найбільшу владу в історії – владу над мільйонами, над колосальною територією, зосереджену в одних руках, – був Йосип Сталін. Він нагромаджував і зберігав владу. Він і система, якою він керував, відповідальний за десятки мільйонів смертей. Це один із типів лідерства.

Читайте також: Слухати, давати, якоритися. Три уроки владики Бориса Ґудзяка для сучасної молоді

Є багато заможних людей, які не мають політичної влади, але мають фінансову. Їхнє лідерство також приносить велику користь. Часто у підприємницькому секторі є один базовий критерій успіху лідера – кількість зароблених грошей. Я би хотів звернути увагу на інший тип лідерства, де основний критерій – не влада чи сила і не фінансовий зиск. Мова про лідерство, де керівник допомагає людям рости і розвиватися, виконуючи своє покликання, реалізуючи свою Богом дану гідність. Таке лідерство мало би бути у всіх секторах. Сьогодні його дуже бракує в політиці й бізнесі.

У бізнесі раніше була майже відсутня дискусія про етику. Лише зараз етика стає предметом у всіх серйозних бізнес-школах. Але без глибшої застанови годі розвинути повноцінну етичну систему. Лідер потребує цінності і цілісності. Це не лише внутрішня особиста характеристика. Цілісність має обіймати середовище лідера: з ким він працює і для кого. Людина, яка будує підприємство, керує громадською організацією або ж працює в політиці, є не менш значимою, аніж провідник у духовному житті.

Сьогодні світ потребує людей, які можуть перепросити і не бояться цього. Треба вміти сказати «дякую» і «перепрошую». Коли я хочу щось довідатися про ту чи іншу організацію, то ставлю питання: «А ваш керівник уміє дякувати своїм працівникам? Як часто він чи вона це робить?». Якщо відповідь ствердна, то можна перейти до складнішого питання: «Чи вміє він чи вона просити вибачення?».

Читайте також: 10 тез Бориса Ґудзяка про цінність часу, соцмережі і вміння слухати

Лідер має запитувати: як я бачу свою продуктивність? якими є мої цілі і засоби? Лідер покликаний підіймати людину. Світ потребує найбільше саме таких провідників. Світ, Україна, Львів не потребують лідерів, які життя відбирають, які збагачують себе чи свою корпорацію через жертви інших. Нам потрібні лідери, які готові віддавати свій час і зусилля, щоб допомогти іншим.

Із цього вони черпають відчуття власного росту і задоволення. Рамки і правила у колективі мусять бути. Проблема в тому, що ми розглядаємо їх як заборони і обмеження нашої свободи. Треба дивитися на них як на те, що забезпечує нам свободу. Є велика правда в тому, що твоя свобода доходить до межі моєї. Ми потребуємо кордонів, законів і правил. Зараз Україна працює над тим, аби встановити цілісну систему координат, яка дозволить кожному зберегти свою гідність.

Львів пережив сміттєвий скандал, коли його мешканці були заручниками потенційно дуже небезпечної ситуації. Богу дякувати, не дійшло до того, що під час спеки це сміття стало причиною епідемії. Звісно, це все відбувалося не для того, щоб розвивати гідність і потенціал людей. Це робилося, щоб розчистити територію для своїх політичних амбіцій. Зараз ми маємо чимало подібних ганебних прикладів, які застосовують лідери.

Читайте також: Люди твого міста. Владика Борис Ґудзяк про Львів та недовіру

Сьогодні дехто вбачає певні взірці в Українському католицькому університеті. Він думає: «Так, УКУ має гроші і можливості. Тому там і є розвиток». Якщо ж запитати у тих, хто творив університет останні 25 років, вони вам скажуть, що успіх насправді – у стосунках, у якості взаємин між людьми. Ні, УКУ – це не небо. Ні, ми не всі святі. Багато є нюансів людської немочі, часом з’являються тріщини і в цій спільноті. Однак від лідерів тут завжди надходила пропозиція певної корпоративної культури, в якій пропагують пошану до людини, де ректор не є гіднішим, аніж прибиральниця.

У нашому світі заведено, що інформацію треба захищати, бо її можуть використати проти тебе. У деяких навчальних закладах розміри бюджету знає лише ректор і бухгалтер. Однак я давно почав говорити про фінанси УКУ. Який бюджет університету? Мільйони. Але мільйони є всюди! Якщо детально розкрити фінанси – люди знають, що з ними рахуються. В УКУ бюджет формується спільно з керівниками усіх відділів. А це 50-60 людей. Якщо вони знають, то вже і всі знають. Це і творить довіру. Якщо ти не маєш, чого ховати, то не ховай. 

Зустріч організована Інститутом лідерства та управління УКУ. Фото Ірини Дебрин.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!