Усвідомлене батьківство. Чому важливо обстежитися ще до вагітності

14237 0
У Львові все більше пар підходять до батьківства відповідально. Дізнайтесь, які обстеження жінкам і чоловікам варто пройти ще до вагітності, як саме треба змінити свій спосіб життя та як можна спланувати стать дитини.
Фото: 4mama

Фото: 4mama

У попередньому матеріалі Tvoemisto.tv розповідало про важливість профілактичних оглядів. Тоді лікар першої міської поліклініки Львова Володимир Роп’як зауважив, що особливо актуальними такі обстеження є для тих, хто планує стати батьками.

Планування – це перший крок до усвідомленого батьківства. Сімей, які ставляться до цього відповідально, стає все більше. До лікарів на попередню консультацію та обстеження приходять навіть ще неодружені пари. Бажання пацієнтів правильно зачати, виносити і народити здорову дитину – це вже і є запорукою того, що вагітність та пологи пройдуть успішно.

Завідувачка жіночої консультації 3-ї міської клінічної лікарні Віта Саталкіна розповідає, що на консультацію до них все частіше приходять парами. «Сучасна молодь, за моїми спостереженнями, почала ставитися до планування вагітності серйозніше. Можливо, тому, що більше читають, більше знають. Це тішить. Але хотілося б, щоб їх було ще більше», – каже вона.

Мар’яна Тенета, лікар акушер-гінеколог та лікар-генетик Медичного центру Medicover, пригадує, як на консультацію до неї прийшли чоловік й жінка, які були чотириюрідними братом і сестрою. Вони переживали, чи вдасться їм народити здорову дитину, тому вирішили попередньо обстежитися. Аналізи показали, що чоловік був носієм муковісцидозу (спадкового захворювання залоз зовнішньої секреції). У жінки ж його не знайшли. Тож і ризик, що дитина матиме цю патологію, знизився до нуля. Такі випадки – особливі, проте обстежитися краще і тим парам, які ні на що не скаржаться. Є низка різноманітних хвороб, про існування яких у себе люди не підозрюють, тоді як вони можуть негативно вплинути на розвиток плоду в майбутньому.

Коли звертатися та які обстеження проходити

Як радить Мар’яна Тенета, звертатися варто за 6-4 місяців до початку спроб зачати дитину. Упродовж цього періоду також важливо змінити свій спосіб життя, перейти на здорове харчування, позбутися шкідливих звичок – тобто максимально підготувати свій організм для того, щоб дати життя здоровому малюку. Від алкоголю і паління відмовитися варто і жінкам, і чоловікам.

Участь у зачатті є рівноцінною, тож перевіритися мають і жінка, і чоловік. Обстеження жінки починається із візиту до гінеколога. Він чи вона має її оглянути, провести ультразвукове обстеження статевих органів та щитовидної залози, взяти мазок на флору та онкологію (цитологію), перевірити, чи немає хронічних урогенітальних й TORCH-інфекцій, взяти аналіз на ВІЛ та сифіліс, гепатити В та С. Корисно зробити також загальноклінічні аналізи: крові (бажано і на групу та резус), сечі, обстежитися на рівень тиреотропного гормону, який регулює репродуктивну функцію. Якщо жінка має хронічні захворювання чи патології, то бажано пройти додатковий огляд в профільного спеціаліста.

Для чоловіків перелік обстежень є коротшим, але не менш важливим: аналіз на ВІЛ та сифіліс, TORCH-інфекції, гепатити В та С, обстеження на спермограму, яка показує кількість, якість й рухливість сперматозоїдів.

Перед такими обстеженнями важливо дослідити та розповісти один одному (а також і лікарям під час консультацій) про всі хвороби, які траплялися в родинах чоловіка й дружини. Часом цю інформацію навмисно приховують і, як наслідок, отримують ще більше проблем. «Знаю такі випадки. Тоді ми мусимо боротися із наслідками і маємо вже горе не в одній родині, а у двох, навіть трьох», – пояснює лікар-генетик Медичного центру Medicover.

Вітамін В9 – корисно, вітамін А не можна

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує жінкам й чоловікам за 1-2 місяці до перших спроб зачати дитину вживати вітамін В9 (фолієву кислоту). Щоденна норма – 400 мікрограм. Жінкам варто вживати цей вітамін до 12 тижня вагітності.

Віта Саталкіна, окрім фолієвої кислоти, радить також вживати залізо, йод і вітамін D3. Називає це запорукою правильного формування усіх органів дитини.

За словами Мар’яни Тенети, інші корисні мікроелементи й речовини можна отримувати зі збалансованого харчування, тому в раціоні є бажаними м’ясо, риба, яйця, овочі, фрукти. Серед продуктів, які варто уникати: м’ясо та рибу, які не пройшли термічну обробку, непастеризоване молоко, консерванти, барвники, газовані напої. Вживання кави та чорного чаю краще звести до мінімуму. Упродовж планування та самої вагітності жінці категорично заборонено вживати додатково вітамін А – це може призвести до складних вад розвиту плоду.

Який вік найкращий для вагітності

Оптимальний вік першої вагітності для жінок – 18-35 років. Чоловіки можуть давати нове життя і до 55 років. Проте з віком збільшується імовірність хромосомних патологій. Причиною 85% таких випадків є жінки і лише 15% чоловіки.

Жінок, які вперше вагітніють після 30-ти, стає все більше. «Це не є добре, адже після тридцяти починає знижуватись репродуктивний потенціал, а після тридцяти п’яти він стає взагалі мізерним. Найкраще вперше вагітніти у 20-26 років», – радить лікар Medicover.  

Якщо жінка завагітніла після 35-ти, то її направляють на консультацію до генетика. Це важливо зробити, адже з віком зростає ризик наявності в дитини синдрому Дауна (середня частота по Україні 1 випадок на 800-1000 пологів). Із кожним роком після 35-ти цей ризик зростає і, наприклад, у 37 становить вже один випадок на 400- 500 пологів. Менш поширеними є синдроми Едвардса і Патау. Усі ці генетичні патології не є спадковими. Ними хворіють діти, батьки яких зазвичай здорові. Найчастіше причиною стає саме пізня вагітність жінки.

Не радять планувати дітей і близьким родичам. Мова про двоюрідних, троюрідних, часом і чотириюрідних братів та сестер. Є більша ймовірність, що дитина стане носієм мутацій спадкових захворювань. Після п’ятого «коліна» гени «розсіюються» і такий ризик зменшується.

Буває, що жінки намагаються надолужити все за короткий період. Це також неправильно. Між вагітностями мають бути перерви у два-три роки. За цей час організм жінки встигає повністю відновити свої ресурси.

Мар’яна Тенета пригадує пацієнтку Medicover, яка хотіла, щоб її діти ходили в один клас. Заплановано народжувала одного за іншим. «Це дуже тяжко. Вона ще одного не перестала годувати, а вже спливала половина вагітності другим. Звісно, це індивідуальні захцянки, проте вважаю, що це неправильно. Між пологами має бути інтервал», – розповідає вона. Додає, що зазвичай коли жінка годує дитину грудьми, то завагітніти в цей період складно. Високий рівень гормону пролактину блокує овуляцію. Проте, як показує практика багатьох лікарів, трапляються і винятки з правил.

Спланувати стать дитини можна

Стать дитини залежить лише від сперматозоїдів чоловіка, адже саме вони є носіями хромосом X (жіноча стать) та Y (чоловіча стать). Доведено, що сперматозоїди з Y-хромосомами є більш швидкими, але менш витривалими (живуть до двох днів). Натомість X-хромосоми навпаки – повільніші, але можуть перебувати в організмі жінки до шести-семи діб. Щоб народився хлопчик, треба максимально точно вирахувати овуляцію та намагатися зачати упродовж цієї доби (максимум двох діб). У всі інші дні є більше шансів зачати дівчинку.

Як вираховувати овуляцію

Якщо брати середньостатистичні показники, овуляція у жінок відбувається на 12-18 день менструального циклу (рахується з першого дня менструацій). У цей час фолікул розривається і з нього виходить яйцеклітина для подальшого запліднення сперматозоїдом.

Яйцеклітина живе до 48 годин. Якщо на своєму шляху вона не зустрічається із сперматозоїдом (а вони активні упродовж 6-7 днів), то вагітність не настає. Період овуляції для кожної жінки індивідуальний. Найпростіший і найбільш популярний спосіб слідкувати за овуляцією – вимірювати базальну температуру в прямій кишці. У ці дні температура зростає на додаткові 0,4 градуси та утримується такою упродовж тижня. Другий спосіб – скористатися тестами на овуляцію, які продаються в аптеках. Третій – ультразвукове обстеження, яке показує, чи має жінка домінуючий фолікул та коли саме настає овуляція.

Мар’яна Тенета переповідає випадок: «Нещодавно питаю у пацієнтки, яка вже третій рік не може завагітніти, чи є у неї овуляція. Вона відповідає, що є. Уточнюю, як саме визначає. Каже, що на телефоні». Лікар Медичного центру Medicover каже, що популярні зараз різноманітні додатки для ґаджетів можуть математично визначити лише період овуляції. Однак, чи овуляція справді відбулася, телефон знати не може.

Пробувати зачати упродовж року – нормально

Для подружньої пари, яка регулярно живе статевим життям і намагається зачати дитину, рік є цілком нормальним періодом спроб. Після року варто перевіритися на безпліддя. Останніми десятиліттями у 40-50% таких випадків причиною непліддя стають чоловіки.

Не треба зациклюватися на плануванні вагітності, адже може почати діяти психологічний фактор. Чим більше про це переживати, тим складніше досягнути успіху. Бувають такі пари, що замість спільної вечері після роботи одразу ж починають працювати над зачаттям, розповідає Мар’яна Тенета. Радить у період планування дотримуватися звичного розкладу життя, мати хобі, бути фізично активними, відволікатися та добре відпочивати.

Юлія Сабадишина

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуватимемо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту – Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!