Усиновлення під час війни. Скільки на Львівщині дітей-сиріт та хто може стати опікуном

4225 0
Станом на сьогодні на Львівщині є майже 500 дітей, яких можна усиновити.
Фото умовне

Фото умовне

Станом на сьогодні у Львівській області є майже 500 дітей, яких можна усиновити. Серед них 80% вже перебувають у сімейних формах: під опікою у прийомних родинах чи в будинках сімейного типу. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис.

Близько 120 дітей перебувають в закладах інституційного догляду, інтернатах, будинках дитини чи дитячих будинках. Йдеться про дітей, які мають певні проблеми зі здоров’ям і про дітей із великих родинних груп. На Львівщині є 11 будинків сімейного типу та 6 прийомних сімей, де перебуває майже 90 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Крім того, в області є близько 50 опікунських сімей, куди влаштували майже 100 дітей, які перебувають на території Львівщини зі своїми офіційними представниками, опікунами чи піклувальниками.

Читайте також: На Львівщину перевезли близько тисячі дітей, позбавлених батьківського піклування

Як зазначив Володимир Лис, від початку року на Львівщині відбулось близько 10 усиновлень. Також до сімейних форм виховання влаштували три великі родинні групи дітей.

«Також у будинки сімейного типу вдалося влаштувати три великі родинні групи дітей, де є три дитини, чотири і п’ять. Це діти, які є рідними між собою і перебували в різних закладах, а тепер в одних сім’ях. Хай навіть це прийомні сім’ї, але вони тепер об’єднані під одним дахом. Сьогодні для нас це є пріоритетом, щоб при влаштуванні дітей в сімейні форми родинні групи були об’єднані», – пояснив він.

Загалом за період війни у Львівській області всиновили 43 дитини. За статистикою Служби у справах дітей ця цифра є більшою за кількість усиновлень у довоєнний період та період Covid-19.

«За період війни на Львівщині всиновили 43 дитини. Це навіть більше, ніж у рік Covid-19 чи передвоєнний. Але слід зазначити, що в 2022 році ми почали активне усиновлення із травня. Тобто війна не завадила усиновленню, кількість кандидатів навпаки збільшилась. Щодо того, скільки дітей осиротіло за час війни, ми дізнаємося лише після перемоги. Оскільки батьки можуть бути в полоні, на окупованій території чи зниклі безвісти. Станом на сьогодні у Львівській області немає круглих сиріт, чиї батьки загинули на фронті», – зазначив він.

Читайте також: Гени не впливають на те, якою буде дитина? Міфи та правда про всиновлення

Загалом понад 300 дітей приїхали на Львівщину у складі організованих груп зі Сходу. Також є 117 дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування, що приїхали з інших міст, та які можуть бути влаштовані до сімейних груп.

«Зараз ми ведемо активну роботу з нашими колегами зі Сходу, щоб ми могли направляти наших кандидатів-усиновлювачів, яких станом на сьогодні у Львівській області є 155. Наразі йде процес домовленостей. Також наступного тижня ми розпочинаємо навчання для людей, які хочуть прийняти у свою родину дитину. Записалося понад 20 осіб. Крім того, чекаємо на списки дітей без родинних груп, оскільки маленькі діти можуть бути тут, а їхні брати чи сестри за кордоном чи у інших шелтерах по цілій Україні. Роз’єднувати дітей при усиновленні не можна», – підкреслив начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА.

Нагадаємо, що в Україні почали поширювати фейкове повідомлення, що стосується швидкого усиновлення дітей-сиріт, яких перевезли в інші області. Зараз в Україні діє спрощена процедура, але не усиновлення, а опіки чи взяття під патронат.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!