Уже 89 кав’ярень Львова надають знижки за використання багаторазових горняток. Перелік

4547 0
Вона може сягати до 20%.
Фото: Олександр Мазуренко

Фото: Олександр Мазуренко

Уже десять мереж (загалом – 89 кав’ярень) Львова погодились на постійній основі надавати знижки відвідувачам, які купують напої у свої багаторазові горнята. Ініціатива покликана зменшити кількість відходів, зокрема у центральній частині міста.

Для цього спеціально створена мапа на сторінці Zero Waste Lviv, повідомляє Львівська міськрада.

Як зазначила голова ГО Zero Waste Lviv Ірина Миронова, ця акція відбувається у час пандемії, коли більшість міст перебувають у червоній зоні, оскільки багаторазові горнятка і тари є безпечними. Через них ризик заразитись коронавірусом є незначний.

«Наша організація у червні-вересні проводила дослідження про те, як пандемія вплинула на генерування відходів у Львові, Полтаві, Миргороді та Трускавці. Ми побачили, власне, що попри те, що зменшилась кількість туристів, кількість відходів не змінилась, а в об’ємі навіть зросла. Це пов’язано з використанням одноразової тари, яка, знову ж таки, не гарантує безпеку, адже зазвичай вони у закладах перебувають на видному місці», – розповіла вона.

Читайте також: Купуй, споживай, перевикористовуй. Львівські лайфхаки для еко-життя в новому році

Голова Галицької РА Андрій Зозуля заявив, що впродовж року з більш як 300 локацій у Галицькому районі забирається більше 700 тонн сміття, тож ця ініціатива може значно зменшити навантаження на бюджет. «Досить суттєві суми виплачуються за утилізацію і збір сміття, ці кошти можна було б спрямувати на реалізацію будь-яких інших проєктів. Так, до прикладу, можна було б збудувати кілька дитячих майданчиків, якби ті кошти були спрямовані не на збір і утилізацію, а на щось інше. В рік йдеться про близько 1 млн грн», – додав він.

На сьогодні вже десять мереж кав’ярень та закладів харчування погодились на постійній основі надавати знижки відвідувачам, які купують напої у свої.

Знижка за використання багаторазових горнят може сягати до 20%. Зокрема, їх надають:

  • кав’ярня Papi вул. Валова, 19 – 10%;
  • мережа «Альтернативна кава» пропонує 2 грн знижки;
  • мережа «Чотири Чебуреки» мінусує 15% на напої та 20% на страви у власну тару;
  • мережа Aroma Kava – 2 грн;
  • мережа Kredens Cafe – 10%;
  • мережа Vegan cafe OM NOM NOM – 10%;
  • кав’ярня Studio 78 вул. Героїв УПА, 78 – 10%;
  • магазин Gelato.in.ua на вул. Янева, 19 – 10%;
  • книгарня-кав’ярня «Старого Лева» вул. Галицька, 17 – 20%.
  • арт-кав’ярня «Світовид» вул. Гребінки,10 дарує смаколик або сироп до кави

Організатори наголошують: одноразові горнята мають всередині поліетиленову плівку, яка захищає від протікання. Через це така тара складна у переробці і не піддається компостуванню, а одноразовий посуд засмічує місто. До того ж в урни викидають разом із горням і кришки від них, і соломинки, які взагалі не переробляються.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!