«Уже багато зробили, щоб Хресна дорога українки з росіянкою не відбулася», – священники-католики

11789 0
Глава УГКЦ Блаженніший Святослав вже переказав до Ватикану численні негативні реакції багатьох єпископів, священників, монахів і монахинь та мирян.
Фото: vaticannews.va

Фото: vaticannews.va

Під час Хресної Дороги у Колізеї, яку очолить Папа Франциск цієї п’ятниці, 15 квітня, хрест мають тримати сім’ї українки та росіянки, що разом працюють у госпісі. Така ініціатива викликала низку збурень серед священників, єпископів, монахинь, мирян тощо.

Водночас отець-доктор Олександр Кусий, референт Католицьких ЗМІ у Львівській Архідієцезії у коментарі Tvoemisto.tv каже, що представники католицької церкви багато зробили, щоби Хресна дорога українки із росіянкою не відбулася.

«Три дні я бачу, що і в соцмережах, і на своїх персональних сторінках єпископи однозначно висловлюють свою думку, що цього не можна робити. Що це потребує часу на такі заяви і взагалі на такі акції. Тому, теж має вистачити того, що Нунцій передав до Ватикану, бо він має безпосередні права і обов’язок інформувати Ватикан, столицю Апостольську, що відбувається і як все переживається. Тому це найважливіше, що було зроблено», – каже він.

Читайте також: Папа Римський розгорнув український прапор з Бучі і засудив звірства росіян

Отець додає, що те, як зреагує Ватикан і Папа – уже інше питання.

Апостольський Нунцій в Україні, архієпископ Вісвалдас Кулбокас в інтерв’ю для англійської редакції Радіо Ватикану теж відреагував на заклик Папи до Великоднього перемир’я для зруйнованої війною України.

«Ми добре знаємо, хто розпочав війну. Якщо ця війна відбувається в Україні, то не Україна її почала. Тому, коли йдеться про втілення цих слів Святішого Отця, саме російська сторона, яка розпочала цю жахливу війну, має подумати, якими своїми цілями вони повинні пожертвувати. Бо війна сама в собі неприпустима, і з християнської точки зору ми маємо ставити людські життя та права людей понад усе – понад наші політичні погляди, наші військові погляди», – каже він.

Також Глава УГКЦ Блаженніший Святослав вже переказав до Ватикану численні негативні реакції багатьох єпископів, священників, монахів і монахинь та мирян, які переконані, що жести примирення будуть можливими лише тоді, коли закінчиться війна, а винні в злочинах проти людяності будуть справедливо засуджені.

Читайте також: Українці і росіяни разом нестимуть хрест під час Хресної дороги з Папою Франциском

«Вважаю таку ідею невчасною, двозначною і такою, що не враховує контекст військової агресії росії проти України. Для греко-католиків України тексти і жести ХІІІ стації цієї Хресної дороги є незрозумілими і навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села. Знаю, що і наші брати римо-католики поділяють ці думки та переживання», – йдеться в його коментарі.

Тому предстоятель УГКЦ попросив переглянути цей проєкт.

Отець Павло Балог, директор Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського у Києві, у коментарі Тvoemisto.tv наголосив, що скоріше за все Ватикан, та й загалом суспільство Заходу, недоінформовані, ким є більшість росіян і росія сьогодні, часто там вважають, що від російського диктатора терплять одинаково обидва народи, і тому спішать поєднати «ці дві жертви» диктатури.

«Якщо йдеться про ХІІІ Стацію цьогорічної Хресної дороги у Римі, то які б не були прекрасні цілі організаторів,  а це не лише Папа Франциск, а передусім відповідні куріалісти Ватикану, то засоби абсолютно невідповідні. Знак, особливо в таких чутливих справах, як війна, смерть, трагедія і т.п., повинен бути однозначним, а не викликати різночитання», – говорить отець.

Читайте також: Чому Ватикан боїться називати війну в Україні війною

За словами священнослужителя, представники росії дуже схвально поставилися до цієї акції і вірять, що Ватикан «не прогнеться під протестами войовничих націоналістів і русофобів» з України

«Коротко кажучи, цілком євангельський знак поєднання, який однак має відбутися після розкаяння злочинця і після надолуження завданих знищень і горя, надихне цього злочинця до утвердження себе в «своїй доброті, відкритості, і правоті», на відміну від України і українців, які цього знаку не сприймають сьогодні.

Тому належить молитися, щоб у Ватикані змогли достукатися і донести справжній стан і справ на сьогодні, як також що думка всіх жертв має бути вислухана. І теж надіємося, що ця Хресна дорога не завдасть ще більшої шкоди Україні і українцям», – підсумував директор Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського у Києві.

Читайте також: Боже, зглянься на Папу і Ватикан, нехай зрозуміють, що таке Росія

Нагадаємо, що в березні 2022 року Папа Римський Франциск здійснив акт посвяти України, Росії та всього світу Непорочному Серцю Марії. Папа також неодноразово молився за Україну і припинення війни, організовував всесвітні молитовні дні, здійснив візит до посольства РФ при Ватикані задля миру. Це вагомі речі, які заслуговують похвали і вдячності. Однак після того, як увесь вільний світ (і навіть ООН) назвав цю війну невиправданою, неспровокованою агресією і бойнею, росію – агресором, а путіна – воєнним злочинцем, поведінка ватиканської дипломатії дивує своєю невизначеністю і боязню назвати речі своїми іменами.

Роман Тищенко-Ламанський

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!