Держекоінспекція нарахувала львівському вишу майже 1,5 млн грн збитків. У чому причина

1982 0
У виші кажуть, що справжня причина забруднення – старі очисні споруди у Дублянах.
Фото: Варіанти

Фото: Варіанти

Державна екологічна інспекція нарахувала збитки у сумі 1,4 млн грн Львівському аграрному університету за забруднення поверхневих вод. Екологи зафіксували наднормативний скид забруднюючих речовин у притоку річки Яричівка. Вишу представили претензію на добровільну сплату та надали обов’язковий припис для усунення вимог. Про це повідомили у пресслужбі Держекоінспекції.

У коментарі Tvoemisto.tv перший проректор ЛНАУ Віталій Боярчук зауважив, що сам університет не забруднював річку. Справа в тому, що на балансі вишу перебувають водоочисні та водозабірні споруди, які забезпечують водою та каналізацією усе містечко. Споруди збудовані ще у 40-50-х роках минулого століття за старими технологіями й відтоді жодного разу не ремонтувалися.

Читайте також: Які перехрестя Львова найбільш забруднені. Результати дослідження

«Хіба це місія університету – займатися каналізацією? Фінансування цього процесу немає. Водоочисних споруд немає. Ті, що є, збудовані 70-80 років тому за технологіями, які були в той час. Суть їх така, що каналізація витікає, йде у якийсь відстійник і там відстоюється, а що не відстоялося – потекло далі в річку. Такі технології в місті Дубляни і донині належать університету. Раніше ми неодноразово зверталися до Дублянської міської ради щодо передачі споруд місту, тепер з цим звертаємося до міської ради Львова. Загалом близько 10 років про це говоримо. Сам процес передачі – доволі тривалий, оскільки потребує погодження Міністерства освіти і науки та уряду», – каже перший проректор.

На його думку, щоб вирішити проблему, є два варіанти – будівництво нових водоочисних споруд або підключення до міської каналізації Львова. На ремонт, а тим паче будівництво нових споруд Львівський національний аграрний університет коштів не має. Бюджетне фінансування, яке отримує виш, передбачає лише підготовку кадрів. Крім того, є окремо захищені законодавчо статті про заробітну плату викладачів, стипендію студентів, оплату комунальних послуг, і звідти гроші забирати неможливо.

Читайте також: Із яких джерел у Львові та околицях не рекомендують пити воду. Перелік

«Ми водоочисних споруд не збудуємо, бо на це немає коштів і не буде. Відмовитися від їх утримання університет теж не може, бо без води та каналізації залишиться все місто. Гроші на це ніхто не виділяє, бо кошти, які йдуть на експлуатацію водозабірних споруд, значно більші, ніж надходження за воду. Наприклад, торік затрати університету становили 4,7 млн грн (заробітна плата, матеріально-технічне забезпечення, комунальні послуги), а надходження від використання води 3,3 млн грн. Тому, звідки мали би взятися 1,4 млн грн», – додає Віталій Боярчук.

Із його слів, сума збитків у розмірі близько 1,4 млн грн, нарахована екологами, для вишу є надто великою і виплатити її заклад не може.

Додамо, Львівський національний аграрний університет розташований у Дублянах та заснований у 1856 році. До складу вишу входить 5 факультетів та навчально-науковий інститут заочної та післядипломної освіти, а також 8 коледжів у Західній Україні. 

Юлія Осим 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!