Посадовці закликають львів'ян щепитися від грипу, але вакцини в аптеках не знайти

1486 0
Медики закликають вакцинуватись від цьогорічних штамів грипу, попри те, що вакцин практично не має. По кілька доз залишилося лише в приватних клініках.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

За офіційною інформацією, в Україні достатньо вакцин від грипу, але насправді її практично не знайти. Наполягають на вакцинації самі медики, що вакцинація цього року актуальна як ніколи, бо якщо в організмі людини зустрінуться одночасно і вірус Covid-19, і вірус грипу, то наслідки можуть бути гірші.

Читайте також: У Львові виявили першого в цьому сезоні хворого на грип

За словами керівниці львівського обласного лабораторного центру Наталії Тімко-Іванченко, причиною того, що вакцинації у львівських аптеках обмаль, є те, що попит переважає над пропозицією.

«Вакцинація від грипу на Львівщині розпочалася у жовтні. Цього року попит переважає над пропозицією. Відповідно, спочатку всі купували її власним коштом чи за кошти підприємств. І таких людей в області вакцинували понад 8 тисяч. Надійшло також 5 тисяч доз вакцини для щеплення медиків, які надають допомогу хворим на Covid-19», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Чим коронавірус відрізняється від грипу. Пояснення ВООЗ

Як повідомили Тvoemisto.tv у департаменті охорони здоров’я ЛОДА, Львівська область ще в листопаді, відповідно до розподілу, отримала 5 130 доз вакцини проти сезонного грипу (1 280 доз французького виробника «Ваксігрип тетра» та 3 850 доз «Інфлувак» виробництва Нідерланди) для щеплення медиків, які надають допомогу хворим на Covid-19.

Найближчим часом очікується поставка ще близько 1 500 доз вакцини проти грипу у якості гуманітарної допомоги для вакцинації медичних працівників.

Тим, хто ще не вакцинувався, Наталія Тімко-Іванченко закликає це зробити. За її словами, для вироблення імунітету організм потребує 14 днів.

«Вірус буде циркулювати, але масового захворювання поки що нема, і тому варто вакцинуватись до пікового періоду», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Чи вартує в час пандемії вакцинувати від грипу дітей. Пояснення педіатра

Як вдалося дізнатися Тvoemisto.tv, в аптеках Львова вакцин практично немає – ні в 44-й комунальній аптеці на вул. Симоненка, ні у 1-й міській аптеці на вул. Фредра, де вони завжди були. Також вакцин від грипу уже не знайти в мережі аптек D.S. (раніше була «Ваксігрип» та «Інфлувак»). В аптеці «Пульс» відповіли, що у них в наявності ще є кілька доз вакцини «Ваксігрип», але вони заброньовані, їх ціна – 400 грн за дозу. Що стосується мережі аптек 3І, то у львівських аптеках їх немає. Хіба що кілька доз залишилися у смт. Куликів, що поблизу Львова. Тvoemisto.tv там відповіли, що вакцину «Ваксігрип тетра» у них можна придбати за 326,75 грн. У ТзОВ «Гіруда», яка раніше щепила від грипу, вакцин вже немає місяць, відсутня вона й у клініці Святої Параскеви.
 

Щепитися від грипу можна у львівському медичному центрі «Дельта Мед». «Джісі Флю» у них разом з оглядом лікаря коштує 590 грн, а «Ваксігрип» – 760 грн.

У медичному центрі «Medicover» за огляд лікаря та щеплення вакциною «Ваксігрип» доведеться заплатити 949 грн.

Читайте також: Перевір себе. Як відрізнити грип, ГРВІ і коронавірусну інфекцію

Нагадаємо, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у сезоні 2020-2021 років в північній півкулі циркулюватиме чотири віруси грипу:

  • вірус, подібний до A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1) pdm09;
  • вірус, подібний до A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage).

На початку грудня у Львові лабораторно підтвердили перший у цьому сезоні випадок грипу. Його виявили у львів’янина, який з ознаками ГРВІ звернувся у 2-гу міську поліклініку Львова. Львівщина належить до дозорних областей. Кожне респіраторне захворювання медики не досліджують на грип.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!