Політична реклама

В березні в Україні подешевшає сир, але подорожчають овочі/фрукти

1642 0
В березні на українських прилавках може впасти ціна на сир - від 5 до 20% та борошно ( з 3-5 грн/кг до 2,85-4,75). Натомість можуть подорожчати овочі та фрукти. Які ціни в березні будуть на хліб, яйця, олію, м`ясо, цукор, крупи - далі.

 

Хліб: на тому ж рівні

 

Соціальні сорти хліба залишаються на колишньому рівні багато місяців підряд: батон коштує 3,25-3,5 грн, "український" - 3,4 грн.

"Знижувати ціни сенсу для виробників немає, а піднімати не дасть уряд, - говорить Микола Верницький. - А тим часом його виробництво потроху скорочується, при цьому інші, не соціальні сорти, потроху дорожчають. У березні я теж не бачу причин, щоб соціальний хліб змінювався в ціні".

 

Молочне: сир - дешевший

Останній місяць всі новини молочного ринку - тільки про сир. Точніше, про українські сири, які "забракували" в Росії. Між тим, марка "Російського" сиру, що спостерігається нами в супермаркеті, не змінилася в ціні, зате подешевшало вершкове масло (з 15,17 грн/200 г до 14,37 грн/200 г) і подорожчали кефір з йогуртом (перший - з 8,6 грн/л до 9,32 грн/л, другий - з 12,46 грн/л до 12,70 грн/л). Як пояснив нам Тарас Гагалюк, експерт з молочних ринків Українського клубу аграрного бізнесу, подорожчання окремих продуктів, на зразок кефіру і йогурту, не повинно стати тенденцією, оскільки пов'язане не зі зростанням цін на молочну сировину, а з підвищеними витратами окремих виробників.

"Швидше за все, навесні "молочка" буде опускатися в ціні. Але точний прогноз давати дуже складно, все залежить від того, чим закінчиться розслідування, яке проведуть найближчим часом представники Росспоживнагляду, - розповідає експерт. - А судячи з усього, це станеться ближче до кінця березня. Поки що можна говорити про невелике майбутнє зниження цін на сири, порядку 5%, оскільки їх кількість на складах, як і раніше, велика. А інші продукти будуть залишатися на поточному ціновому рівні. Але якщо раптом українські сири не повернуться на російський ринок, то вартість їх для нас з вами впаде на 20-30%. Це, в свою чергу, призведе до зниження вартості закупівельних цін на молочну сировину, а потім відіб'ється і на роздрібних цінах інших молокопродуктів. Але поки що про такі підсумки говорити рано".

Отже, якщо виправдається прогноз експерта, в березні ми зможемо купувати сир не за 70-71 грн/кг, а за 66,5-67,5 грн/кг, а решту продуктів - за сьогоднішніми цінами.

М'ясо: ціни замруть

Останній місяць зими не приніс якихось особливих змін у цінах на м'ясо. В нашому супермаркеті, де ми спостерігаємо за цінами, тільки трохи подешевшали свинячі ребра, з 37,26 до 35,76 грн/кг. Невелике зниження цін Єлизавета Святківська, експерт з ринків м'ясопродуктів Українського клубу аграрного бізнесу, пояснила тим, що попит на м'ясо впав ще після новорічних свят, і до цих пір залишається низьким, ось продавці і намагаються якось залучити покупців. "У березні не варто чекати якихось особливих змін цін, - продовжує експерт. - Навіть піст особливо помітно не вплине на попит, а значить, і на вартість м'яса. Люди ж і так стали купувати мало. Зараз пропозиція і попит відносно збалансовані. Яловичина, наприклад, бути дешевшою не може, через невелику її кількість в принципі, виробники курячого м'яса також знижувати ціни не будуть, так як його беруть краще від інших видів. Можливо, на 1-3% підросте вартість свинини, оскільки почало скорочуватися поголів'я свиней, але й це може не бути помітно в роздробі".

Андрій Порох, фінансовий директор мережі супермаркетів Delight, вважає, що не тільки яловичина з курятиною, а й свинина не зміниться в ціні: "Дорожчою не буде через низький попит і наближення посту, а дешевше невигідно для виробників. Можливо, окремі частини свинячої туші, які менш затребувані, будуть продаватися по акції, зі знижкою до 10%, але це буде залежати вже від політики конкретного супермаркету". Так що, сподіваємося, в березні ціни на м'ясо якщо вже не впадуть, то хоча б не піднімуться. А значить, свинину продовжимо купувати в середньому за 60 грн/кг, яловичину - за 65, курячі тушки - за 18-20 грн/кг.

Яйця: ціна стабільна

У лютому ціни на яйця продовжили взятий в січні курс на зниження. За місяць вони подешевшали з 8,9 грн/дес. до 7,3 грн/дес. Як пояснив нам Олександр Бакуменко, голова Союзу птахівників України, в лютому попит на цей продукт знизився, як це зазвичай і буває щороку, і тому виробники знизили ціни.

"У березні, швидше за все, залишаться лютневі ціни, - продовжує експерт. - Якби Пасха цього року була пізня, до кінця квітня, то ціни, може, ще трохи впали б, а так не зміняться". Значить, в березні будемо купувати яйця за середньою ціною 7-7,5 грн/дес.

 

Цукор: без змін

Лютневі ціни на цукор в цілому залишалися стабільними, тільки в окремих виробників спостерігалися зрушення. Так, у спостережуваної нами марки кіло цукру коштує тепер 7,83 грн/кг замість 8,47 грн/кг. Як пояснив нам Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро", у різних виробників нині різна політика щодо цін, і якщо хтось із них бачить, що товар розходиться погано, то може трохи й опустити ціни. "Але в цілому ціни в березні повинні залишатися на поточному рівні, - вважає експерт. - Підняти їх не можуть, тому що цьому заважають великі запаси продукту, а опускати надто низько для виробників означає почати працювати в збиток". Значить, в березні будемо купувати цукор за середньою ціною 7-9 грн/кг.

Борошно і крупи: можуть подешевшати

Ціни на крупи і борошно в лютому "замерзли". Приблизно таку ситуацію і прогнозував нам раніше Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро". Правда, експерт говорив про можливість невеликого зниження вартості борошна, манки і гороху, якого ми не помітили. "В опті вони дійсно повільно продовжують дешевшати, - говорить Микола Верницький. - До роздробу це поки не доходить. Причина тому - зниження споживчого попиту і досить висока пропозиція. У березні, швидше за все, ми все-таки побачимо зниження цін на 5%, але це торкнеться великих супермаркетів".

А значить, борошно тоді зможемо купувати за 2,85-4,75 грн/кг замість 3-5 грн/кг, манку - за 3,8-4,75 грн/кг замість 4-5 грн/кг, горох - за 3,3-5,7 грн/кг. А от рис і гречка, за словами експерта, залишаться на сьогоднішньому рівні: рис у нас в основному імпортний, і ціна на нього стабільна, а ціни на гречку знижувати далі нікуди. Потім рис буде коштувати 10-12 грн/кг, гречка - 9-13 грн/кг.

 

Олія: на рівні

У лютому вартість "рідкого золота", як і прогнозувалося, залишилася на місці. Середня ціна склала 13,5-15 грн/л. "В опті ціни теж стоять, - розповідає Микола Верницький. - І поки що на внутрішньому ринку соняшникової олії немає передумов до того, щоб вона подорожчала для нас з вами. Вся увага виробників звернена на експорт, саме там вони заробляють гроші, тому й не чіпають ціни на українському ринку".

Якщо виправдається цей прогноз, в березні будемо купувати соняшникову олію за 13,5-15 грн/л.

Вітаміни: борщ знову подорожчає

Про те, що буде з цінами на овочі і фрукти в березні, нам розповіла Наталія Колесникова, директор ЗАТ "Українська фруктово-овочева компанія".

"Борщовий набір" підросте в ціні, причому нерівномірно, оскільки сильні морози зіпсували частину врожаю, особливо картоплі. Ось ця зіпсута частина і буде дешевшою, а більш якісні продукти дорожчими. Так, картопля гіршої якості буде коштувати 1,2-1,5 грн/кг замість 1-1,3 грн/кг, кращої якості - 2-2,4 грн/кг замість 1,7-2 грн/кг. Буряк підніметься в ціні з 1,8-2 грн/кг до 2,4-2,7 грн/кг, морква - з 2,8 грн/кг до 3-3,5 грн/кг, капуста - з 1 грн/кг до 1,2-1,4 грн/кг, цибуля - з 0,8-1 грн/кг до 1,2-1,8 грн/кг.

Наприкінці лютого почали з'являтися у продажу українські тепличні огірки, і в березні їх на прилавках буде набагато більше від імпортних. А значить, і ціна знизиться - з 25-30 грн/кг до 18-20 грн/кг. Стільки ж коштуватимуть і помідори (замість 27-31 грн/кг), правда, вони будуть ще імпортні. В кінці березня можуть з'явитися українські тепличні томати, але дорогі, по 27-30 грн/кг. Підростуть у ціні і яблука, які нині у нас імпортні, в основному з Польщі: вони подорожчають з 10-11 грн/кг до 11-12 грн/кг. А от ціни на апельсини будуть відносно стабільні, оскільки йде сезон єгипетського врожаю. Але можуть бути коливання вгору або вниз, залежно від того, яка партія товару і коли прийшла. А так середня ціна буде на рівні 10-11 грн/кг. Банани недавно дорожчали, оскільки замерзло Чорне море, і поставки були складні. Але в березні ціни повинні бути стабільними, в межах 13-15 грн/кг.

Джерело: "Сьогодні", переклад "Finance.ua"

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!