При будівництві нових квартир в історичній частині Львова хочуть зберегти багаторічне дерево

5421 0
Раніше цю пропозицію вже виносили на містобудівну раду, однак тоді йшлося лише про одну земельну ділянку на цій вулиці, нині – про дві суміжні.
ПРОЄКТНЕ РІШЕННЯ ГАП БЄЛЯЄВ Т.В.

ПРОЄКТНЕ РІШЕННЯ ГАП БЄЛЯЄВ Т.В.

У Львові пропонують звести багатоквартирний житловий будинок з підземним паркінгом на вул. Сельських, 7а. Йдеться про нове будівництво зі знесенням наявної споруди в історичному ареалі Львова. Відповідний містобудівний розрахунок розглянули на засіданні архітектурно-містобудівної ради. Доповідач Тарас Бєляєв представив два варіанти забудови, однак до них була низка зауважень, зокрема, що стосувалася дотримання відстані до сусідніх будинків.

Вулиця Сельських розташована у Франківському районі Львова, поруч з вул. Коновальця та вул. Залізняка, у зоні Ж-2 (малоповерхова квартирна забудова). У межах проєкту хочуть звести чотириповерховий будинок на 15 квартир, а також підземний паркінг на 24 машиномісця. Раніше цю пропозицію вже виносили на містобудівну раду, одна тоді йшлося лише про одну земельну ділянку на цій вулиці, нині – про дві суміжні. 

Читайте також: Апарт-готель, ЖК і офіси. Що дозволила збудувати міськрада з початку року у двох районах Львова

«Чотири поверхи є переважним видом забудови у межах історичного ареалу. Неподалік на вул. Художній вже є п’ятиповерхівка та декілька триповерхових будинків поруч із проєктованим. Водночас на цій ділянці будівля не є пам’яткою та не належить до цінної забудови, на відміну від пам’яток вздовж вулиці Коновльця, ближче до перехрестя з вул. Залізняка», – пояснює автор проєкту.

Згідно з першим варіантом візуалізації, на вул. Сельських, 7а може з’явитися двосекційний житловий будинок із входом з цієї вулиці у спільну арку. Ліворуч – чотири поверхи, праворуч – частина дво-, а ще одна частина чотириповерхова. У такий спосіб мають сформувати невеличке внутрішнє подвір’я. У будинку зможе мешкати 44 людини, а в паркінгу буде 24 машиномісця. В цьому варіанті, за словами Тараса Бєляєва, зберігають 10 метрів відстані до триповерхового будинку поруч.

Відповідно до другого варіанту, будинок буде односекційним, щоби збільшити відстань до сусідніх, але вже без сформованого внутрішнього подвір’я. Загалом площа ділянки становить 1334 кв. метри, а площа забудови – 732 кв. м, тобто 55%. 

Тарас Бєляєв також запевнив, що велике дерево – горіх, яке росте між двома ділянками, мають зберегти. Обидва варіанти зроблені так, що ні фундамент, ні підземний паркінг не зашкодять дереву.

Читайте також: Може стати новим центром Львова. Як розвивається Підзамче

Зі слів головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, йому імпонує архітектура цього об’єкту, те, що кількість паркомісць перевищує кількість квартир, і ділянки, які там є, потрібно використовувати. Водночас він також зазначав, що не дотримані відстані між будинками поруч.

«Там дуже активна громада, треба розуміти, що є сусіди, вікна дуже близько. При тому, що розриви в одному варіанті більші, ніж в іншому, тим не менше все одно не 15 метрів», – зазначив він.

Рішення про нове будівництво не прийняли на засіданні 20 березня. Лише семеро учасників архітектурно-містобудівної ради проголосували на його користь.

Нагадаємо, що у 2020 році виконавчий комітет Львівської міської ради не приймав рішення щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку на вул. Сельських, 7а, водночас за дорученням міського голови Андрія Садового на місце мав відбутися робочий виїзд спільно із мешканцями та забудовниками, аби вирішити дискусійні питання.

Ольга Коваль

Проєктне рішення: ГАП Бєляєв Т.В

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!