В Києві СБУ затримала російських агентів, які вели розвідку оборони столиці

826 0
Чотири російські агенти розвідували позиції ЗСУ, геолокації стратегічних об’єктів, а також закликали українців підтримати окупантів.
Фото умовне / Слово і діло

Фото умовне / Слово і діло

Служба безпеки України затримала «розконсервовану» російськими спецслужбами групу агентів, яка вела розвідку позицій ЗСУ навколо Києва, визначала геолокації стратегічних об’єктів, а також намагалася просувати російську пропаганду. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними СБУ, ворожа група була сформована кадровим співробітником ГРУ полковником Владиславом Донцем для проведення підривної діяльності проти України.

«В результаті оперативних дій затримано 4 російських агентів. Вони розвідували позиції ЗСУ, геолокації стратегічних об’єктів, а також закликали українців підтримати окупантів»,  йдеться у повідомленні.

Встановлено, що він перебував у складі окупаційного угруповання рф на території Київської та Чернігівської областей і координував діяльність російських агентів. При цьому безпосереднє керівництво групою здійснював представник терористичної організації «мдб лнр» Валентин Тілілім. Для комунікації використовували заздалегідь відпрацьовані канали закритого зв’язку.

Читайте також: Суд арештував майно однієї з наййбільших турфірм через зв'язок з російським олігархом

За даними слідства, агентурну групу «активували» на початку повномасштабної агресії рф. Серед її учасників був чіткий розподіл сфер відповідальності за виконання ворожих завдань. Так, двоє мешканців Києва розвідували позиції ЗСУ і розташування об’єктів критичної інфраструктури. Також збирали персональні дані нинішніх і колишніх українських військових та правоохоронців.

Ще один житель столиці, який виявився колишнім співробітником правоохоронних органів Донецької області, відповідав за інформаційно-підривну діяльність. Зловмисник поширював прокремлівську пропаганду, у тому числі гасла щодо підтримки окупантів.

Під час обшуків за місцями перебування зловмисників виявили проросійську символіку, засоби зв’язку та електронні носії інформації з доказами злочинних дій. Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозри за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України, та обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!