Як стати здоровішим та щасливішим. Топ-10 порад медиків

6564 0
Медики радять українцям правильно харчуватися, добре спати, ходити на профілактичні огляди та не забувати про спорт.
фото: webmed.com.ua

фото: webmed.com.ua

Міністерство охорони здоров'я опублікувало 10 порад, що допоможуть поліпшити самопочуття, зберегти молодість та здоров’я, а іноді навіть врятувати життя. 

Харчуйтесь правильно

Здорове харчування і підтримка ваги в нормі – це профілактика найбільш небезпечних захворювань: серцево-судинних, діабету та раку. В МОЗ заохочують всіх споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові; фрукти та ягоди; цільні злаки та горіхи; молочні та кисломолочні продукти; риба, м’ясо, яйця.

Крім того, радять дотримуватися простих правил:

  • Менше солі і цукру в раціоні: до однієї чайної ложки солі і менш як 50 г цукру на добу.

  • Режим харчування: снідайте протягом першої години після підйому, не пропускайте обід і вечеряйте за три години до сну. Влаштовуйте собі один-два перекуси. І їжте кожні три з половиною – чотири години.

  • Достатньо рідини: норма рідини в день для дорослої людини - 4% від загальної маси тіла, але орієнтуйтеся на свою спрагу.

  • Харчова безпека

Читайте також: МОЗ радить дітям вживати менш калорійну їжу. Нові норми

Почніть тренуватись

Регулярна фізична активність є обов’язковою та незамінною складовою здорового способу життя у будь-якому віці. Щоденні різноманітні фізичні вправи допоможуть зменшити ризик небезпечних захворювань, включаючи патологію серця, інсульт, діабет та рак, поліпшать функціональний стан кісток та суглобів, рівень самооцінки та якості життя, апетит та можливість споживання більшої кількості здорової їжі.

Центр громадського здоров'я МОЗ України радить зробити над собою невеличке зусилля:

  • Щодня приділяти 30 хвилин фізичній активності.

  • Шукати можливості бути активнішим щодня – піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто (тільки не по слизьких дорогах взимку)

  • Залучити до спорту сім’ю і друзів – так набагато цікавіше.

  • Завантажити додаток для тренувань і слідкувати за своїми успіхами.

  • І не забудьте порадитися з лікарем, перш ніж зайнятися спортом.

Читайте також: Які препарати МОЗ не рекомендує давати дітям у випадку грипу та ГРВІ. Перелік

Киньте курити

За даними ВООЗ, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить. Це понад 7 мільйонів людей щороку. Понад 6 мільйонів таких смертей – це наслідок безпосереднього вживання тютюну, тоді як приблизно 890 000 – це некурці, які зазнають впливу диму. Сигаретний дим містить понад 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак.

І це лише одна із причин кинути курити. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Протягом 2-х років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знизиться до рівня некурця. Тому що раніше ви відмовитесь від куріння, то краще.

Якщо ви хочете кинути курити і вам потрібна допомога, вона є. Подзвоніть на гарячу лінію «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60, дзвінки безкоштовні та конфіденційні, або отримайте консультацію на сайті www.stopsmoking.org.ua. Тут вам допоможуть підібрати метод відмови від куріння, який підійде саме вам.

Читайте також: В Україні створили гарячу лінію для допомоги курцям

Не займайтесь самолікуванням

Чимало людей надають перевагу самодіагностуванню, самолікуванню, самопризначенню ліків, керуючись телевізійною рекламою, порадами друзів, сусідів та провізорів. В результаті, великі кошти витрачаються на ліки, які нам не потрібні, не допоможуть або і взагалі нашкодять, бо через них ми відкладаємо прийом інших препаратів, які б нам справді допомогли.

У більшості розвинених країн без рецепта можна придбати такі лікарські засоби, як офтальмологічні препарати, анальгетики, засоби для покращення сну, засоби проти нудоти, діареї, геморою, застуди та кашлю, підвищеної кислотності та інші. Натомість в Україні традиційно існує прямий доступ до більшості лікарських засобів, що створює низку проблем у сфері охорони здоров’я.

Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад на форумах – зверніться до лікаря. Давайте у новому році пообіцяємо собі шукати медичних рекомендацій лише у професіоналів. Знайдіть лікаря, якому довіряєте.

Читайте також: Сімейний лікар по-новому. 19 найпоширеніших питань до МОЗ та відповіді на них

Вивчіть англійську

Знання англійської мови відкриває безліч освітніх, наукових та професійних можливостей. Актуально це і для медиків, оскільки англійська – сучасна мова медицини.

Наприклад, Oxford English for Careers включає вправи на граматику, розвиток словника та слухання: Medicine 1 і 2 розрахований більшою мірою на лікарів, Nursing 1 і 2 - медсестер/медбратів. Вивчити медичні терміни, поліпшити навички слухання та говоріння допоможе Medical English, а налагодити процес спілкування з пацієнтом - Englishmed.

Читайте також: У МОЗ пояснили, хто приїжджатиме до дітей з температурою

Станьте донором крові

Це не страшно і не боляче. Кров потрібна завжди, а одна доза донорської крові може врятувати аж три життя. Недоношені діти, хворі на рак, постраждалі в аваріях та інші пацієнти потребують нашої з вами допомоги.

Як підготуватися до здачі крові:

  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).

  • Не куріть за годину до здачі крові.

  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до здачі.

  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).

  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.

  • За три дні до здачі крові відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові).

  • Під час огляду лікарем перед здачею крові чесно відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

Медичні заклади, де можна здати кров, можна знайти на інтерактивній мапі.

Читайте також: В Україні оновлять список «Доступних ліків»

Проходьте профілактичні огляди

В МОЗ кажуть, що кожного року у світі від раку молочної залози помирає понад півмільйона жінок. При цьому, якщо рак молочної залози виявити на I стадії, він виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Українська статистика невтішна: щотижня від раку молочної залози помирають понад 100 українок.

Кожен шостий чоловік у світі має рак простати. У 21% українських чоловіків його виявляють вже на метастатичних стадіях. Сприяє цьому і відсутність культури самозвернень та профілактичних оглядів в уролога, і безсимптомність раку простати на ранніх стадіях, коли захворювання виліковне.

Щоб зарадити цьому, необхідно узяти собі за звичку ходити на профогляди – тобто коли ще нічого не болить. Кожна жінка має проходити обстеження у мамолога раз на рік: до 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія. Чоловікам потрібно пройти профілактичний огляд в уролога.

Читайте також: Офіційно. Порошенко підписав закони, які дають старт медичній реформі

Вакцинуйте дітей та вакцинуйтесь самі

2017-й рік неприємно відзначився в Україні спалахом кору, небезпечного захворювання, якому цілком можна було запобігти, якби всі вчасно отримали своє щеплення. Натомість за 11 місяців на кір захворіли 3382 людей. Якісна і безпечна вакцина Пріорикс виробництва Глаксо Сміт Кляйн, прекваліфікована ВООЗ, наявна в усіх регіонах.

Вакцинація – найдієвіший спосіб запобігти інфекційним захворюванням. Вакцини, що входять до національного календаря щеплень, закуповуються за державний кошт і надаються безоплатно. З календарем щеплень для дітей можна ознайомитись за посиланням. Окрім того, в МОЗ закуповують вакцини від дифтерії та правця для дорослих.

В міністерстві нагадують про те, що щеплення – життєво важливе для кожної дитини. Не позбавляйте дитину захисту. Не забувайте і про себе.

Читайте також: На Львівщині зростає кількість хворих на кір

Дотримуйтесь режиму здорового сну

Здоровий сон – один з трьох основних компонентів здоров'я, поряд зі збалансованим харчуванням та регулярною фізичною активністю. Люди, які повноцінно висипаються вночі, рідше страждають від високого тиску, діабету, ожиріння та інших хронічних захворювань, - запевняє Міжнародне товариство сну.

Ось кілька порад, які допоможуть налагодити сон:

  • Сформуйте звичку лягати спати і вставати в один і той же час (навіть на вихідних).

  • Якщо ви любите поспати вдень, дотримуйтеся режиму, за якого тривалість денного сну не перевищуватиме 45 хвилин.

  • Не вживайте алкоголь і не куріть перед сном (за 4 години до сну).

  • Уникайте вживання кофеїну: кави, чаю, газованих напоїв, а також шоколаду менш ніж за 4-6 годин до сну.

  • Намагайтесь на вживати важку, гостру, солодку їжу менш ніж за 4 години до сну. У той же час легкий перекус (наприклад, несолодкий йогурт, невелика порція нежирного сиру, фрукти) корисний перед сном.

  • Підтримуйте активний спосіб життя і регулярно виконуйте фізичні вправи, проте уникайте підвищених фізичних навантажень безпосередньо перед сном.

  • Використовуйте комфортні і приємні постільні приналежності (постільна білизна, подушки, матрац і ін.).

  • Встановіть індивідуальний, комфортний для вас температурний режим в спальні і стежте за тим, щоб кімната регулярно провітрювалася.

  • Постарайтесь максимально знизити звукопроникність і освітленість спальні під час сну.

  • Використовуйте ліжко тільки для сну і інтимної близькості, уникайте будь-якої іншої діяльності в ліжку (читання, роботи за комп'ютером, перегляду телепередач тощо).

Читайте також: В Україні ліквідували список заборонених для жінок професій

Зробіть тест на ВІЛ

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. За оновленими оцінками, на початок 2017 року в країні мешкали 238 тисяч людей з ВІЛ. Близько половини людей з ВІЛ в Україні не знають, що вони інфіковані.

Вчасне тестування рятує життя – адже лікування ВІЛ в Україні безкоштовне, нагадують в МОЗ.

Оцінити свої шанси інфікуватися легко: у 2017 році Всеукраїнська мережа ЛЖВ презентувала додаток, який дає можливість зробити це за допомогою смартфона або онлайн. Це швидко та анонімно. Додаток також допоможе вам знайти найближчий пункт тестування, де ви зможете пройти тест на ВІЛ.

ВІЛ небезпечний лише поки про нього не знаєш. Коли кожен, хто живе з ВІЛ в Україні, дізнається про свій діагноз, він отримає лікування. Так можна буде зупинити і епідемію.

Читайте також: Володимир Зуб про те, що зміниться для львів'ян в медицині

Фото: meteoprog.ua, amizon.ua, poradnica.com, varjag.net,

abetka-healthykids.com.ua, vesti.dp.ua, 7kilometr.com, соцмережі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!