В МОЗ розповіли як худнути з користю для здоров’я

6329 0
Українцям пояснили, чим небезпечні краш-дієти і як потрібно худнути з користю.
Фото: Obozrevatel

Фото: Obozrevatel

Початок весни – час, коли люди особливо задумуються про зовнішній вигляд та фізичну форму перед літом. Великою популярністю користуються спортивні центри, різні методики харчування та дієти. Тому в МОЗ пояснюють, в чому ризики дієт і як потрібно худнути правильно.

Ризики суворої дієти

Суворі дієти часто обмежують денне споживання калорій до 800-1000 на день, забороняючи вживати жири і вуглеводи. Коли це супроводжується інтенсивними тренуваннями, це і є краш-дієти. В такі моменти організм починає витрачати запаси жиру, адже переживає сильний дефіцит калорій. В МОЗ кажуть, що такі дієти можуть бути дуже небезпечними.

Як джерело енергії, мозок починає споживати кетонові тіла, що утворюються з підшкірного жиру. Іноді це може супроводжуватися станом ейфорії, але мозок точно не голодуватиме.

Читайте також: Що означає медична таємниця для пацієнтів. Роз’яснення МОЗ

Брак вуглеводів та білків під час такої дієти призводить до втрати м’язів. До того ж, в разі інтенсивних занять спортом, потрібно визначити час тренувань згідно з особистим хронотипом, а не дотримуватися універсального режиму на світанку, який визначають тренери. Для прикладу, якщо комфортний час пробудження для людини 8 чи 9 ранку, не варто брати участь в марафоні, де треба бігати о шостій.

Зазначимо, що одним з можливих наслідків різкого коливання ваги в середньому віці є збільшення ризику серцево-судинних хвороб та передчасної смерті.

До того ж, кожна четверта людина, що регулярно сидить на дієтах з добовим споживанням калорій 800, чи різко втрачає – набирає вагу, має ризик виникнення каменів в жовчному міхурі.

Поки людина на суворій дієті, в тілі зростає рівень гормону греліну, який постійно збільшує відчуття голоду. Тому всі думки здебільшого тільки про їжу. Водночас, стає менше гормону лептину, який повідомляє про те, що ми наїлись. Тому ожиріння – поширений наслідок періодичних суворих дієт.

Читайте також:В МОЗ розповіли, які ліки несумісні з алкоголем

Однак, якщо марафон схуднення означає інформаційну та психологічну підтримку з боку кваліфікованого лікаря, тренера, формування здорового збалансованого раціону та звички тренуватися, то це може бути варте уваги.

Як худнути з користю для здоров’я

Якщо людина вирішила схуднути, то їй потрібно підібрати комфортний раціон і режим тренувань. Важливо відмовитися від алкоголю і некорисних солодощів, додавання цукру до чаю і кави, а також від солодких напоїв.

Щодо їжі, потрібно їсти менше смаженого, а більше тушкованого і відвареного. Приготована в мікрохвильовці їжа також може бути корисною. Загалом, їсти можна все, що ви любите, але в меншій кількості.

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

Важливо бути більш активним – виходити на прогулянки та влаштовувати легкі пробіжки. Не слід оминати і здоровий сон. Він тамує почуття голоду і зменшує тривожність.

Якщо ж проблеми з вагою постійні, то це є приводом звернутися до сімейного лікаря. Він перегляне спосіб життяя, раціон і активність, аби знайти причину набору ваги.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!