В Музеї Терору хочуть знайти авторів горельєфів зі стели Монументу Слави

1921 0
Скульптури почнуть експонувати в музеї в найближчі місяці.
Фото: Музей Терору

Фото: Музей Терору

Адміністрація «Музею терору» планує знайти авторів горельєфів з Монументу Слави у Львові. Про це під час брифінгу повідомила директорка музею Ольга Гончар.

Сьогодні, 8 лютого, Галицька районна адміністрація передала до «Музею Терору» останні горельєфи з Монументу Слави. Розпочати експозицію планують вже в найближчі місяці. Втім, перед тим елементи планують дослідити і знайти їхніх авторів.

Читайте також: Пропаганда й сила радянської зброї. Навіщо у Львові збудували Монумент Слави

«Музеї мають не боятися приймати такі об’єкти і створювати довкола них дискусію, адже вони несуть як історичну, так і мистецьку цінність. Ми розпочнемо дискусію вже в найближчі місяці. Це частина нашої історії, так званої «незручної спадщини», з якою ми ще до кінця не розібралися», – наголосила Ольга Гончар.  

Кожен із барельєфів символізує основні роди військ: піхотинець, танкіст (сухопутні війська), льотчик (військово-повітряні сили), артилерист (війська протиповітряної оборони) і матрос (військово-морський флот). Наразі барельєфи мають виміряти, визначити метал, з якого вони зроблені, дослідити що саме і чому на них зображено. Крім того, в музеї планують знайти авторів скульптур.

Читайте також: Як демонтують стелу Монумента слави у Львові. Фото, відео

«Барельєфи понад 4 метри висотою і більше метра в ширину. Відомо, що вони виконані з бронзи. Тепер маємо знайти скульпторів, адже відомо, що над барельєфами працювали, зокрема і Еммануїл Мисько і Дмитро Крвавич, і інші скульптори. Деякі з них наразі ще живі», – сказав головний зберігач фондів музею Тарас Різун.

Нагадаємо, що демонтувати стелу Монументу Слави почали в січні цього року. Першого лютого до «Музею терору» передали перших два барельєфи Монументу.    


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!