Все не може бути ідеально. Олег Самчук про те, як лікарня справляється з лікуванням ковіду

3843 0
У львівській лікарні швидкої медичної допомоги – майже 400 ковід-хворих перебуває у стаціонарі. З них 41 особа перебуває в реанімації. Головний лікар Олег Самчук каже, реанімація переповнена. На сьогодні перебіг ковіду є найважчим від початку пандемії. Tvoemisto.tv дізнавалося, чи вистачає лікарні кисню, наскільки забезпечена фінансуванням та чи розгорнуть додаткові ліжка.
Фото: Галнет

Фото: Галнет

Яка тенденція спостерігається та коли розгорнуть додаткові ліжка?

Нас дуже розвантажили 8-а і 5-а міські лікарні. Однак реанімація – перевантажена. Персонал працює цілодобово, бо це надважкі пацієнти. Ті, хто перебувають на загальних ліжках і приєднані до кисню, вони також важкі, з 20-40% ураженням легень. В реанімацію беремо тих, у кого тотальне ураження або хто потребує підтримуючої терапії ШВЛ.

Щодо ліжок, то в нас наразі 730 ліжок. Зараз виходимо на 850. Намагаємося забезпечити пацієнтів всім, щоб вони могли дихати. Насправді все не може бути ідеально – в нас об’єм як в десятка районних лікарень.

В Україні почалися перебої з киснем. Як у лікарні?

У нас такої проблеми немає. Кисень привозять вчасно – і вдень, і вночі. Маємо дві кисневі станції, які запрацювали минулого року. Вони розвантажують кисень на 100-150 високопоточних точок. Наступного тижня плануємо встановлювати ще дві власні кисневі станції. Також ще дві в кінці року ми отримаємо від МОЗ. Готуємося до будь-яких ситуацій, щоб, при потребі, могли забезпечити лікарню киснем самі.

У реанімації – надважкі і невакциновані

Це найважчий перебіг. Минулого року в нас було більше пацієнтів в стаціонарі, але менше в реанімації. Тепер в нас стабільно однаково. Серед тих, хто в реанімації, лише один-двоє вакциновані. Наприклад, у нас в лікарні вакциновано 96,5% персоналу. Бачу, що відбувається щодня, тому не хочу, щоб мої працівники захворіли і померли від ковіду. Скептикам раджу просто прийти у ковідну реанімацію і подивитися. Бо не вірять і заперечують тільки ті, хто не бачив або не знає. У нас лежать важкі пацієнти з розплавленими легенями.

Читайте також: На межі життя і смерті. Що відбувається та хто платить за лікування у лікарні швидкої допомоги

Персонал працює на межі

Працівникам надзвичайно важко. Якби ми лікували 50-100 пацієнтів, це одне навантаження. А лікувати 400 пацієнтів щодня, і це не просто прокапати і зробити певні процедури, це важкі пацієнти. Тому і медсестри, і санітари, і лікарі – всі надзвичайно втомлені. Вони працюють на грані можливого, щоденно у  захисних костюмах, масках, якби не хотілося скинути цей спецодяг, і працюють цілодобово. Не все питання в зарплаті, є питання моралі.

Чи затримують лікарні фінансування

Наразі затримок немає. У нас є прямий зв’язок з міністром охорони здоров’я, який нас підтримує. У нашій лікарні працює великий штат, утримання якого потребує десятків мільйонів гривень в місяць. Тому нам допомагають, коли є якість питання з НСЗУ, швидше з цим справлятися. Звичайно, ми б хотіли більше. Нещодавно міністр до нас приїжджав, і тепер спільно з ним будемо проводити розрахунки ковідних випадків, бо наприклад, на легкий випадок йде одна сума, а на лікування важких і надважких пацієнтів зовсім інша. Декого можна пролікувати і кошти залишаться, а декого ми лікуємо з великим мінусом.

Чи відмовляються пацієнти від державного лікування

Завжди є люди, які когось слухають. І вони починають самі собі призначати ліки. Переліком і всіма можливим протоколами є затверджено ті ліки, які лікарня повинна купувати. Також є не затверджені, або інших фармвиробників, або дороговартісні і т.д. Тому, якщо це не входить в наш перелік, але має доказовість, ми можемо застосовувати, але за кошти пацієнта. Тоді пацієнт або його родичі пишуть згоду на введення даних препаратів.

Довідка

Олег Самчук очолив Львівську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги в лютому 2020 року. Закінчив Львівський медуніверситет за спеціальністю уролог. До того, як стати керівником лікарні у Львові, працював головним лікарем Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання,а згодом став головним лікарем Ковельської ЦРЛ. У медзакладі під його керівництом вперше в Україні за останні 15 років провели успішні трансплантації серця.

Розмовляла Дар'я Кучер



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!