В Олеському замку закривають ресторан «Гридниця» через нові умови оренди

5109 0
Балансоутримувачем Олеського замку є Львівська галерея мистецтв.
Фото: Олеський замок

Фото: Олеський замок

В Олеському замку закривають ресторан «Гридниця», відомий своїми історично стилізованими бенкетами та живою середньовічною атмосферою. Інформацію про це Tvoemisto.tv щодо припинення роботи закладу підтвердила власниця і директорка ресторану Ярослава Павлюковець.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. У мандрівку замками «Золотої підкови»

Рестораторка пояснила, що закриття ресторану зумовлене новими умовами оренди, про що їм оголосили 11 липня.

Зокрема, гості тепер можуть відвідати заклад лише з 11:00 до 16:30 та мусять додатково заплатити 90 грн за те, щоб потрапити всередину.

«90 гривень – це, все-таки, забагато, як за вхід у ресторан. І от, так як дирекція галереї (мистецтв, що володіє Олеським замком – ред.) не бачить можливості піти на зустріч, то мені треба звідти з’їхати, бо кожен день – це додатковий мінус і банкрутство», – розповіла Ярослава Павлюковець.

Крім того, за словами рестораторки, відновленню нормальної роботи «Гридниці» перешкоджає ще й близьке закінчення сезону.

Водночас, речник Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Василь Мицько пояснив Tvoemisto.tv, що галерея хотіла уточнити умови договору оренди, які, за його словами, були не чітко прописані попереднім орендодавцем.

Ця потреба виникла тому, що 19 червня Львівська галерея мистецтв отримала Олеський замок на баланс.

«Звісно, ми прагнемо кращих варіантів співпраці – від падіння відвідуваності страждають музеї теж. Фактичні цифри – за 12 календарних днів червня Галерея отримала з оренди близько 1 тис. грн, за липень планується отримати близько 2 700 грн. Ресторан "Гридниця" заплатить загалом 5400 грн, бо 50% йде у в держбюджет. Уточню, що зараз в час карантину такі заклади за постановою Кабінету Міністрів платять вдвічі меншу суму оренди», – каже Василь Мицько.

Стосовно нових умов оренди, галерея пропонувала ввести єдиний вхідний квиток на територію замку, адже це сприяє збільшенню відвідуваності власне експозиції. А новий робочий графік «Гридниці» безпосередньо пов’язаний з часом роботи галереї.

Ресторан «Гридниця» дивував відвідувачів стилістичними середньовічними бенкетами. У меню були страви стародавньої королівської та сучасної української кухні, 25 видів наливок та настоянок власного приготування. Інтер’єр оформлено в середньовічному стилі. Дві зали – на 40 та 24 місць.Туристам пропонували комплексні обіди, а також тут можна було організувати весілля, корпоративи, дні народження та інші свята. Ресторан працював із 2002 року.

Читайте також: Дах монастиря капуцинів в Олеську повністю відреставрують

Нагадаємо, що 16 червня Олеський замок передали на баланс Міністерства культури. Це дало можливість Львівській галереї мистецтв реставрувати та відновлювати ці споруди, адже раніше вона могла лише користуватись ними.

Довідка

Олеський замок – один із найдавніших збережених українських замків. Зведений у ХІІІ ст. правнуком Данила Галицького. Укріплення будувалось як оборонна фортеця, а вже згодом стало ренесансним палацом. Сама споруда височіє на 50-метровому пагорбі, навколо якого тече річка Ліберція. 

Віталій Голіч


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!