В онлайні з’явилася історична притча. Де подивитися?

1803 0
Стрічку створили у 2014 р. за підтримки Держагентства з питань кіно за 2 283,5 тис. грн.
Фото: DzygaMDB

Фото: DzygaMDB

В онлайн-кінотеатрі Держкіно з’явилася історико-документальна притча Олега Чорного «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди». Стрічку, за сценарієм Станіслава Цалика, створили у 2014 році за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Фільм розповідає про мальовниче село Бучак на Канівщині Черкаської області, яке від 1950-х років завдяки режисерові Олександру Довженку стало своєрідним Голлівудом над Дніпром. Село і його околиці служили знімальним майданчиком для багатьох класичних кінострічок – «Українська рапсодія» режисера Сергія Параджанова, «Вечір на Івана Купала» Юрія Іллєнка, «Сон» Володимира Денисенка, «Бумбараш» Миколи Рашеєва і Абрама Народицького, «Іванове дитинство» Андрія Тарковського, «Поема про море» Юлії Солнцевої тощо.

Кінозйомки в селі припинили 1972 році, коли здали в експлуатацію Канівську ГЕС і Бучак частково затопили штучним Канівським морем. Людей відселили, а село фактично припинило існування. Зараз у покинутих будинках живуть нечисленні жителі Бучака, які грали в масових сценах фільмів. Унікальний український Голлівуд перетворився на затоплену Атлантиду...

За задумом творців фільму, історія Бучака – метафора того, що довелося пережити Україні за останні півстоліття.

Стрічку створила компанія «Директорія кіно», загальний бюджет фільму склав 2 283,5 тис. грн (100% державної фінансової підтримки).

Довідково:

Фільм представляв Україну в Раді Європи (Страсбург, 2014), брав участь у Днях української культури в Італії (о. Сицилія, 2015), фестивалі «Інший вимір / Схід культури» (Inny Wymiar / Wschod Kultury, Білосток, Польща, 2016), фестивалі Параджанова на Левандівці (Львів, 2016), історико-культурологічному Мамай-фесті (Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ), 2016), ХІ Міжнародному фестивалі поезії «Київські лаври» (Київ, 2016), ІХ Фестивалі українських фільмів у Кембриджі (Кембридж, Велика Британія, 2016). Відбулися також спеціальні покази стрічки у Торонто (Канада) та Лондоні (Велика Британія).

У 2016 році авторів фільму – сценариста Станіславка Цалика, режисера Олега Чорного, оператора Олега Маловіцького – відзначили Мистецькою премією «Київ» у галузі кіномистецтва імені Івана Миколайчука.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!