В Шевченківському гаю можна замовити екскурсію на возі. Перелік нових цікавинок

5280 0
У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» запрацює водяний млин та хата гончара. За останні 8 місяців в музеї «оживили» вже 11 об`єктів. Тут діє своя оліярня, кузня, працює старовинна пічка, в якій випікають хліб та різні смаколики. Працює Козацька слобода, де справжні козаки готують куліш. Також незабаром в Шевченківському гаї буде нове ознакування.
Фото ЛМР

Фото ЛМР

«У музеї є нова послуга – це екскурсія на возі. Є два напрямки – на Лемківщину і на Гуцульщину. Якщо хтось не хоче багато ходити, може собі по музею проїхатись на конях за окрему плату. У нас є партнери, ми з ними маємо договір про співпрацю. Вони доглядають за конями, самі відреставрували частину стайні. Це – атракційно, це –  додатковий сервіс для людей», – розповів директор Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» Роман Назаровець. Про це tvoemisto.tv повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

Також в музеї можна зробити фото на пам'ять у костюмах різних етнічних зон. «Перша хата – це Орявчик. Цього місяця ми зробили новий проект – це фото на згадку. Ми одягнули усіх доглядачів, а їх у нас 30, в національний одяг. Частина одягу залишилась. І відвідувачі можуть теж за окрему плату одягатись і робити собі пам’ятні фото. Біля хатини поставили возик, ще хочемо поставити дзеркало. Цю ідею ми розвиваємо. Людям це подобається, підходять, фотографуються. Одяг замовляли у фірми, яка шиє його професійно для танцюристів, хористів. Усі строї відповідають етнічним зонам – Бойківщині, Гуцульщині тощо. Зроблено цілий проект – пошито одяг восьми регіонів», – розповів Роман Назаровець.

Відновили в гаю хату Либохора, яка колись була хатою ткача. Там працює майстриня, проводить майстер-класи по ткацтву.

«Також тут є живі качки, гуси. Це – улюблене місце дітей. Зробили оберіг з сіна, де усі молодята фотографуються. В хаті є ткацькі станки. На вулиці є невеликий станок для діток, де можна вчитись», – розповів директор музею.

По суботах та неділях у музеї майстер-класи з виготовлення олії з льону та гарбуза.

«Колишню олійню ми відтворили. Стоять старі преси, менші і більші. Знайшли ремісника, який виготовляє олію з льону та гарбуза холодного віджиму. Взагалі, у кожній хаті стараємось придумувати щось нове і цікаве, щоб було атракційно і для дітей, і для старших. На озері є солом`яна хатинка. Місяць тому жили дикі качки. В озері водиться риба. Є також водяний млин. Ми хочемо його відновити. Зараз зробили основний елемент – це водяне колесо. В одній з хат також проводять майстер-класи по миловарінню. Майстри показують, як колись в Україні робили мило в хатніх умовах», – додав Роман Назаровець.

В школі проходять майстер-класи з ляльок-мотанок і бісероплетіння. На пасіці працює справжній пасічник. Там є вулики, зокрема і скляний – і всі охочі можуть побачити, як працюють бджоли. Навпроти пасіки ще зробили експозицію з вуликів-дуплянок, які у лісі. Також в музеї працює кузня, де коваль може виковати підкову і провести майстер-клас, крім того, проводитимуть майстер-класи з лозоплетіння.

«Ще в одній з хат плануємо робити вареники, щоб господиня їх ліпила», – додав директор музею.

Цього року в музеї планують ще «поселити» ремісника-гончаря, який буде ліпити глечики. Загалом в гаю 30 садиб. Вже зараз облаштовано 11 інтерактивних об’єктів, відремонтовано шість дахів.

Читайте також: Шевченківський гай двічі на тиждень проводитиме велодні

«Взагалі в музеї було 126 об’єктів, але за роки незалежності їх залишилось лише 107. Минулого року ми перевезли одну хату Рівня. Цього року ми її збираємо. Цього року знайшли і перевезли вже дзвіницю з села Хоросно. Біля церкви Кривка вже її почали встановлювати. Думаю, до кінця місяця її встановимо і відкриємо. За останні 20 років – це перші два об’єкти, які були перевезені в музей і зараз ми їх встановлюємо. Зараз ремонтуємо ще хату зі села Шандрівець. Робимо її по проекту ЮНЕСКО. Плануємо до кінця осені завершити. Минулого року ми зробили хату Пилипець. Це по проекту з Норвегією. Стодолу села Пилипець ми робимо за власні кошти. Одна хата і стодола від цієї хати зроблені за кошти спонсорів з благодійного фонду. Ми задіюємо усі можливості», – додав Роман Назаровець.

Водночас в музеї буде нове ознакування. «На кожній хатині буде нова табличка, а біля кожної хати – інформація про об’єкт чи садибу. Також з’являться вказівники про регіони, представлені тут.

Довідка: Вартість поїздки на возі - 30 грн з людини.

Фото: ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!