У США відзначать 100-річчя першого виконання «Щедрика»

1428 0
Під час святкування проводитимуть креативні музичні батли.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

В Нью-Йорку та Вашингтоні планують заходи на честь 100-річчя з першого виконання «Щедрика» в США. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на посла України у США Оксана Маркарова.

За її словами, «Щедрик» для українців і «Carol of the Bells» для американців – не лише найпопулярніша різдвяна пісня, а й приклад культурної дипломатії.

Читайте також: «Щедрик, який надихнув весь світ». Топ-10 неповторних виконань української щедрівки

«Хор, який виконував у США «Щедрик», поїхав саме з місією культурної дипломатії – через пісні доносити інформацію про молоду українську державу, яка здобула свою незалежність у 1918 році, але, на жаль, не втримала її тоді, хор опинився у США, коли повертатися було вже нікуди. І у США були написані нові слова для «Щедрика» англійською мовою. І буде 100 років, коли в Нью-Йорку було вперше виконано цю пісню, яка за ці 100 років захопила серця», – каже вона.

На честь цієї події планують проводити святкування, зокрема, креативні музичні батли.

Читайте також: «Щедрик». 5 версій українською

Для довідки

«Щедрик» – це українська народна колядка, музику до якої написав український композитор Микола Леонтович на початку ХХ століття. У 1921 році в США приїхав український хор Олександра Кошиця, який вперше в Америці виконав відому колядку в «Карнегі-Гол».

На цьому концерті був присутній відомий американський музикант українського походження Пітер Вільховський, який пізніше написав англомовну версію української колядки «Carol of the Bells». «Carol of the Bells» сьогодні є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!