«У світі немає аналогів». Фоторепортаж із виставки мініатюр дерев'яних церков у Львові

2186 0
У пожежах втрачено близько 270 унікальних дерев’яних церков.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львові, у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики (Порохова вежа) представили виставку макетів та фотографій дерев’яних церков Західної України.

Двозрубна двоверха церква хатнього типу

Тризрубна наметова церква

Триверха восьмигранна церква

«Ідея проєкту – привернути увагу людей, простих прихожан і священників до старовинних дерев’яних церков, аби показати, які це унікальні споруди. Ми відібрали фотографії 1960-70 років Володимира Ольхомяка, а митець Михайло Яцькович відтворив типи церков, які є на наших теренах, у вигляді макетів», – розповідає організаторка виставки та членкиня правління Спілки архітекторів Львівщини Оксана Ткачук.

Багатозрубна триверха церква

За її словами, на сьогодні втрачено через пожежі вже близько 270 дерев’яних церков, але вони збереглися на світлинах фотохудожника Володимира Ольхомяка.

Фото: Володимира Ольхомяка, церква у м. Белз

«Коли ми передавали в архів фотографії Володимира у 2017 році до інституту ім. Маркіяна Шашкевича, йому вже було близько 90 років. Уже практично сліпий він провів рукою по ящичках з фото і сказав: «Мені здається – це Дрогобич. І це дійсно були фотографії з Дрогобичу. Це свідчить про те, з якою любов’ю він їх робив свого часу. Володимир Ольхомяк якраз працював і над фотопроєктом старовинних дерев’яних церков із Західної України, Білорусі, Польщі», – говорить вона.

Нетрадиційна двоверха архаїчна церква

Фото: Володимира Ольхомяка, церква Чесного Хреста, м. Дрогобич

На виставці можна було побачити близько 40 світлин дерев’яних сакральних споруд та 13 макетів. Серед них чотири церкви, які занесені у перелік спадщини ЮНЕСКО.

Багатозрубна багатоверха архаїчна церква

Фото: Володимира Ольхомяка, церква с. Ісаі, Турківського району

«У світі аналогів немає. До прикладу, японці мають свої пагоди, ми маємо дерев’яні сакральні споруди», – каже Оксана Ткачук.

Серед макетів тут можна побачити інтерпретацію Собору Пресвятої Богородиці у с. Матків та різноманітні типи сакральних споруд, які будували на теренах Західної України. 

Інтерпритація Собору Пресвятої Богородиці у с. Матків

Наметова восьмигранна церква 

Двозрубна одноверха церква

Експозиція наразі призупинена, її планують відкрити на зимові свята. 

Анна Чистякова

Фото авторки



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!