В Україні банки встановлюють додатові комісії для карток

7332 0
Багато банків вводять плату за зміну PIN-коду, помилкове введення даних в банкоматі або перегляд балансу рахунку.
фото: kordon.com.ua

фото: kordon.com.ua

Останніми подібними нововведеннями є встановлення банками комісій за три послуги, які раніше найчастіше були безкоштовними. А саме: за зміну PIN-коду для платіжної картки, за отримання інформації про стан рахунку (звіт на дисплеї банкомата/терміналу або на паперовому чеку) і за помилкову/некоректну операцію. Вперше банки почали брати за це гроші ще кілька років тому і так робили лише одиниці, але тепер це стає масовим явищем.

«Будь-яка транзакція, яка проводиться клієнтом за картою, проходить через процесинговий центр і має певну собівартість, яка лягає на банк-емітент, що випустив карту. Так, для зміни PIN-коду вона коливається від 80 коп до 1 гривні. І щоб цю витрату компенсувати, банки вводять тарифікацію даної операції для фізичної особи в 1-5 грн», – розповів експерт фінансового ринку Василь Невмержицький, пише ubr.ua

Те саме стосується операцій некоректних транзакцій: собівартість неправильного введення коду обходиться банкам в 40-50 копійок.

Читайте також: У Львові може запрацювати банкомат для незрячих

Виведення залишку коштів на рахунку коштує банкам 30 копійок, а людям – до 1 гривні. Якщо ж клієнт захоче отримати паперовий чек з такою цифрою, то повинен заплатити ще дорожче – до 3 гривень.

«Будь-яка операція має певну собівартість. Це раніше банки могли собі дозволити пропонувати деякі послуги, як безкоштовні. Але безкоштовними для банку вони ніколи не були. І зараз такі можливості тільки зменшуються », – прокоментував Василь Невмержицький для informator.dp.ua.

У кого досі залишилися привілеї при знятті готівки в банкоматах, так це у власників зарплатних карт. Але 0% при знятті готівки залишється тільки для своїх банкоматів. Якщо готівка знімається в пристрої чужого банку (не партнер емітента картки) сплачуються все ті ж 1-1,5% суми, інформує finance.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!