В Україні будуть штрафувати за брехню в маркуванні про органічні продукти

2033 0
У випадку порушення накладатимуть штраф на понад 50 тис. гривень.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про маркування органічної продукції. Тепер за подібні написи без ліцензії будуть карати, пише platfor.ma.

За рішення ухвалити закон про маркування №5448-д проголосувало 237 депутатів. Документом передбачені штрафні заходи за продаж органічної продукції з таким маркуванням тими підприємствами, що не мають такої ліцензії. На думку авторів закону, його ухвалення сприятиме гармонізації українського законодавства у сфері органічної продукції із законодавством ЄС.

«Забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману, – пояснює заступник голови комітету ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. – Законопроект забезпечує надання точної, достовірної та зрозумілої інформації споживачу про харчові продукти». За його словами, заборона поширюється також на рекламу харчових продуктів.

Читайте також: На Львівщині відкрили перший завод з переробки меду. Фото

Відтепер споживачів треба інформувати про вміст в продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість. Крім того, законопроект встановлює вимогу надання споживачу інформації про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню.

Також, згідно з новими правилами, буде проводитись щорічна сертифікація органічного виробництва для встановлення відповідності вимогам українського законодавства. А заради контролю за якістю харчових продуктів Державна споживча служба перевірятиме підприємства з високим ступенем ризику раз на квартал.

У випадку порушення штраф для юридичної особи складатиме 15 мінімальних заробітних плат – тобто 56 тис. грн, а фізичною особою – 37 тис. грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!