В Україні легалізували використання деяких препаратів на основі канабісу

1422 0
Наразі в постанові зазначено два препарати на основі канабісу.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин. Кабмін 7 квітня прийняв документ, у якому зазначили, що до речовини ізольованового канабідіолу (ізоляту канабідіолу) заходи державного контролю не встановлюють. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів.

«Обіг психотропних речовин Дронабінол, Набілон (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та Набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва,  виготовлення таких лікарських засобів», – сказано у документі. 

Читайте також: Медичний канабіс в Україні. «За» і «проти» та що каже церква

Як пише «Українська Правда. Життя», за словами голови благодійної організації «100% Життя» Дмитра Шерембея, препарати, які включені до цього переліку, коштують дуже дорого – 2055 та 640 доларів США. Крім того, в своїй основі вони містять лише хімічну копію канабісу.

«Постанова Кабінету міністрів легалізує ввезення в Україну лише двох препаратів, які містять хімічну копію канабісу, та геть лишає пацієнтів надії на ліки з канабісу. Навіщо потрібна хімічна копія рослини, якщо ця рослина росте сама по собі, а ліки із неї коштуватимуть 20 доларів, замість 600 та 2000 – як це відбувається із Дронабінолом та Набіксімолсом, зазначеними в постанові? Це нагадує мені, як зробити штучний бензин та продавати його за 600 доларів за літр, у той час, коли є нафта, та з неї можна робити бензин за доллар», – пояснив Шерембей.

Голова організації також зауважив, що до короткого списку не увійшов препарат «Епідіолекс» – це ліки від фармрезістентної епілепсії. Їх потребує 18 тисяч дітей в Україні.

На думку Шерембея, ця постанова лобіює інтереси окремих фармкомпаній.

При цьому заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко стверджує, що виробники лікарських засобів, які містять у своєму складі ізольований канабідіол, можуть звертатися за реєстрацією до Державного експертного центру.

Він пояснив, що «Епідіолекс» – це торгова назва лікарського засобу який містить у своєму складі ізольований канабідіол. Відповідно до Постанови, всі лікарські засоби, у складі яких міститься лише ізольований канабідіол, не підлягають контролю з боку держави, як речовини, що містять наркотичні засоби або психотропні речовини.

Додамо, що медичний канабіс – це лікарський засіб, який має знеболювальний, релаксуючий та протисудомний ефекти. В Україні приблизно 2 мільйони пацієнтів, яким потрібні препарати на основі медичного канабісу.

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

Нагадаємо, у 2019 році у Верховній Раді зареєстрували законопроект №10313 про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення фундаментального права особи на життя. Ідеться про легалізацію медичного канабісу. Законопроект мав врегулювати використання медичного канабісу в медицині та науці.

У 2020 році нардепи публічно оголосили, що законопроект по легалізації медичного канабісу не потрібен, бо для цього достатньо постанови Кабінету міністрів, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!