Політична реклама

В Україні через дефіцит подорожчала автомобільна гума

1206 0
Цього року до черг на шиномонтажних станціях додалися дефіцит покришок та їхнє різке подорожчання. Про це повідомляє FINANCE.UA.

Старт сезону заміни літньої гуми на зимову показав - автолюбителям доведеться докласти чимало зусиль, щоб "перевзути" свою машину з найменшими витратами часу і грошей. До традиційних черг на шиномонтажних станціях цього року додалися дефіцит покришок та їх різке подорожчання.

Втім, навіть на тлі загального ажіотажу можна знайти вигідні пропозиції від тих, хто має великі склади або формує клієнтську базу, тож торг доречний.

Шини не доїхали до України

Нинішній сезон "перевзування" автомобілів пройде під знаком жорсткого дефіциту зимової гуми. Практично всі постачальники імпортних шин кажуть, що до кінця цього року виробники навряд чи виконають їхні замовлення в повному обсязі. Так, директор компанії "Nokian Tyres Україна" Ігор Богданов прогнозує, що постачання розтягнуться в часі аж до лютого. За його оцінками, при потребах внутрішнього ринку в 4 млн шт, на початок сезону на складах імпортерів є не більше 2 млн шт.

Про дефіцит заявляють і в компанії "Т. Л. Авто" (мережа магазинів "АТЛ"). На думку експертів, недопоставки зимової гуми на наш ринок пояснюються скороченням виробничих потужностей на низці шинних заводів на хвилі кризи і стрибкоподібне зростання випуску японських автомобілів. Щоб компенсувати час простою через наслідки цунамі, японський автопром зараз працює цілодобово - тільки за останні три місяці обсяги виробництва машин на місцевих підприємствах подвоїлися. Природно, техніка потребує шин, тому кілька великих заводів зараз працює виключно на автозаводи і практично повністю відмовилися від поставок своєї продукції в роздріб.

Так, Bridgestone підрахувала, що, незважаючи на задіяння всіх резервних потужностей, недовиконали замовлення японських автозаводів на 500 тис. шин. Додаткову роботу виробникам шин дає і китайський автопром. У цьому році місцеві автоскладальники збільшили обсяги виробництва на 40% і замовили шинникам 100 млн одиниць продукції. Зрозуміло, що на тлі таких вигідних контрактів, виробники гуми просто ігнорують потреби роздрібного ринку, особливо, якщо мова йде про задоволення потреб не дуже цікавих з точки зору бізнесу країн, до числа яких входить і Україна. Виробники відправили всі наявні запаси продукції, в першу чергу, на найбільш грошові європейський та американські ринки, а всі інші забезпечують за залишковим принципом.

Попит же на зимову гуму в Україні, навпаки, зростає. Цього року, за даними "Т. Л. Авто" її буде потрібно на 2-4% більше, що пов'язано як з пожвавленням на автомобільному ринку (з весни щомісячна динаміка продажів становила 30-40%), так і з формуванням відкладеного попиту, адже в минулому сезоні багато хто експлуатував стару гуму, бо грошей на нову просто не було.

Отже, цієї осені вітчизняним автолюбителям доведеться побігати, щоб знайти потрібні шини. Особливо це стосується тих, хто претендує на ходові типорозміри, зокрема, R13 -15, або, навпаки, не масовий товар (шини великого радіуса для позашляховиків, зі специфічним протектором та ін.)

Зимові націнки

Багато продавців вже скористалися загальним ажіотажем і підвищили ціни на зимову гуму. Об'єктивні чинники для подорожчання є, - пояснюють у компанії Autoconsulting. Адже в 2010 році ціни на низку каучуків, які використовуються у шинному виробництві, підвищилися на 65%. На початку 2011 р спостерігався різкий стрибок цін і на синтетичний каучук, нафтопродукти та їх похідні. Зимові шини, які надходять на ринок зараз, вироблялися саме на піку цін, що позначилося на їх роздрібній вартості.

Але "сировинна" складова додала до вартості середньостатистичної шини не більше 15%, тоді як багато найбільш ходових типорозмірів шин у вітчизняному роздробі подорожчали на 50% і більше. Ігор Богданов пояснює настільки суттєві цінові стрибки банальними спекуляціями на ринку і прогнозує, що в міру наближення холодів і зменшення складських запасів число охочих заробити на зимовому протекторі буде тільки зростати.

Втім, є й хороші новини. Намагаючись залучити якомога більше клієнтів, багато компаній готові включати у вартість шин також їх встановлення, підготовку авто до зими (перевірку систем, доливку рідин та ін.) "Зимовими" пакетами зараз активно торгують автосалони, які ще в кризу зробили ставку на розвиток сервісного напрямку, і поки дотримуються цієї стратегії.

Так, в "Формула авто" чотири зимові покришки можна купити за ціною трьох, отримавши за 1 грн підготовку авто до зими. Акційні пропозиції є також в "АІС", "ВіДі Груп" та ін. Заощадити можна і в шинних інтернет-магазинах, яких за останні роки в Києві з'явилося більше сотні. Деякі з них мають досить великі запаси і, щоб розпродати їх, готові представляти безкоштовний шиномонтаж (звичайна ціна - близько 200 грн). З'явилися також нові шинні салони, які намагаючись набрати максимально широку клієнтську базу, оголосили запрошувальні умови.

Так, цього року на Оболоні в Києві відкрився найбільший в країні шинний центр "Твоя Шина Pole Position" компанії Bridgestone. Як обіцяють представники салону, покупцям будуть доступні безкоштовні сервіси - програма перевірки шин для безпеки руху (контроль тиску в шинах і підкачка шин), безкоштовна мийка шин і безкоштовне закачування азотом, а також різні програми лояльності. Не виключено, що посилення конкуренції на ринку шинного роздробу змусить бути більш щедрими й інших продавців. Зрозуміло, що в міру наближення холодів кількість акцій буде зменшуватися, а черги на шиномонтажних станціях, навпаки, рости, тож експерти радять не затягувати з підготовкою до зими.

Джерело: FINANCE.UA

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!