В Україні планують ліквідувати всі митниці

4257 0
Було затверджено концепцію реформування Державної фіскальної служби, що передбачає 20 напрямів реформування митниці.
фото: kordon.in.ua

фото: kordon.in.ua

З 27-ми існуючих в Україні митниць залишиться лише одна міжрегіональна. Про це розповів радник міністра фінансів України Юрій Драганчук в статті для «Дзеркала тижня. Україна».

«Варто зазначити, що концепція не є якимось ноу-хау Мінфіну. Ми заклали в цей документ ті речі, які реалізовані в розвинених країнах і є найкращою світовою практикою. На базі концепції ми розпочали розробку детального плану її імплементації. Для ефективної реалізації концепції урядом було прийнято нову структуру митниці», — йдеться в статті.

Читайте також: Польща допомагатиме Україні відновлювати прикордонні дороги

Контроль здійснюватиметься на трьох рівнях: місто/район (митний пост), область (департамент) і Київ (аналітичний і моніторинговий центр). Однак буде і четвертий — Міністерство фінансів, де також буде створено центр для роботи з митною інформацією.

Процес планують почати з 1 травня 2017 р., і до кінця літа міжрегіональна митниця вже працюватиме.

« На практиці це виглядатиме так: на центральному рівні буде апарат митниці, до складу якого увійдуть департаменти, управління і відділи, що безпосередньо займатимуться реалізацією митної справи. Їх функціонал поширюватиметься на всю територію України. Водночас у структурі апарату митниці працюватимуть відокремлені відділи, що територіально розташовуватимуться в областях. Підпорядковуватись вони будуть за власною вертикаллю — керівнику профільного департаменту в апараті центральної митниці», - пояснив радник міністра фінансів.

Читайте також: Львівські митники за тиждень вилучили незаконних товарів на 1,4 млн гривень

Всі митні пости, які наразі працюють, залишаться працювати й надалі в підпорядкуванні міжрегіональної митниці. Тому, за словами автора, бізнес не постраждає, адже, як і раніше, подаватиме декларацію, яка автоматично буде розподілена між працівниками відповідного митного поста.

Також Юрій Драганчук розповів про позитивні наслідки реформування: «Більш того, оперативні повноваження митного поста буде розширено, тобто вони зможуть приймати рішення самостійно, без участі обласної адміністрації митниці, що прискорить час здійснення митних формальностей».

Опублікувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!