В Україні дозволили будувати спільний ліфт із підземного паркінгу до житлової частини будинку

4751 1
Раніше, аби законно облаштувати у новобудові ліфт, який сполучає підземний паркінг і житлову частину, проектанти зверталися до процедури відхилення від ДБН
Фото: www.asnu.net

Фото: www.asnu.net

В Україні дозволили проектувати та будувати спільний ліфт для підземного паркінгу, що веде до житлової частини будинку. Відповідна зміна до Державних будівельних норм «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів» запрацювала з 1 жовтня, пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Лев Парцхаладзе.

Читайте також: У великих містах України створюватимуть великі транспортно-пересадочні вузли 

«До 1 жовтня цього року в Україні в житлових будинках не можна було робити єдиний ліфт з житлової частини будинку до підземного паркінгу. Це було заборонено ДБН через норми безпеки. Хоча усюди – в Європі чи інших цивілізованих країнах так завжди проектується і це нормально», – написав Лев Парцхаладзе.

Він додав, що раніше, щоб законно облаштувати у новобудові ліфт, який сполучає підземний паркінг і житлову частину, проектанти зверталися до процедури відхилення від ДБН, що ускладнювало та затримувало процес будівництва.

Ліфти у паркінг дозволяється розміщувати за умови влаштування протипожежних тамбур-шлюзів із підпором повітря у разі пожежі не менше 20 Па. У підземних гаражах протипожежні тамбур-шлюзи потрібно розміщувати перед шахтами ліфтів, а у наземних – перед виходами до приміщень житлового будинку.

Читайте також: На в’їздах у міста пропонують будувати перехоплювальні паркінги

При цьому, на першому поверсі будинку не треба передбачати вихід з ліфтів паркінгу до загального ліфтового холу пожежного ліфта. Сполучати житлові поверхи і підземний паркінг, що має не більше двох поверхів, допускають пожежними ліфтами або з можливістю зупинок на житлових поверхах.

 

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення. 

 


Читайте також:
10 Жовтня, 2018 21:30
Віталій Раніше, до цієї "зміни" так само можна було облаштовувати ліфти сполученням паркінг-житлові поверхи. Ці ліфти повинні були, так само, бути облаштовані тамбур-шлюзом і могли обслуговувати до двох підземних поверхів паркінгу. Такі ліфти називались і називаються протипожежні (ЛТПП - ліфти транспортування протипожежних підрозділів)!
Питання до розробників Зміни - що ця Зміна реально змінила?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!