В Україні дозволили продавати ліки через інтернет

2290 0
Для торгівлі онлайн аптеки мають отримати необхідні ліцензії.
ілюстративне фото: Волинські новини

ілюстративне фото: Волинські новини

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який унормовує електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами, тобто продаж ліків через інтернет, повідомляє пресслужба офісу президента.

Верховна Рада ухвалила закон 17 вересня. Він покликаний врегулювати правовідносини у сфері онлайн-торгівлі ліками й забезпечити захист покупців від ризиків придбати неякісні або фальсифіковані препарати.

Закон також має врегулювати випадки самолікування українців, забезпечити фармацевтичну опіку споживачів та обмежити незаконне втручання сервісів і сторонніх людей у процес доставлення ліків.

Тепер ліки стануть доступнішими для громадян, бо «навіть у віддалених районах буде можливо замовити медичні препарати до відділення пошти». Також закон гармонізує чинне законодавство у сфері дистанційної торгівлі ліками із законодавством Європейського Союзу.

Читайте також: Програму «Доступні ліки» доповнили ще вісьмома препаратами

Для торгівлі медикаментами онлайн аптеки мають отримати необхідні ліцензії. Вони будуть підтвердженням того, що препарати, які українці замовлятимуть через інтернет, належно зберігаються та перевозяться.

Заборона стосуватиметься, зокрема, ліків, які видаються в аптеці за рецептом лікаря. Однак якщо є електронний рецепт, купувати можна. Медикаменти з наркотичним складом, психотропні речовини й прекурсори також не продаватимуть, якщо у виробника не буде спеціальної ліцензії.

Під забороною також сильнодійні, отруйні, радіоактивні та імунобіологічні ліки, які заборонено й у звичайних аптеках продавати.

Нагадаємо, що Львівська ОДА та Сервіс пошуку і доставки ліків Liki24.com у травні цього року підписали меморандум про співпрацю та запустили проєкт «ЛікиВдома». Така доставка мала стати корисною мешканцям віддалених сіл та містечок області, де асортимент ліків дуже малий або аптеки взагалі відсутні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!