В Україні набув чинності закон про е-паспорти: які переваги

1326 0
Від сьогодні е-паспорти прирівнюються до звичайних.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

23 серпня в Україні вступив у дію закон про електронні паспорти. Відтепер українці можуть використовувати е-документ замість звичного паперового. Про це повідомляють у Telegram-каналі Верховної Ради.

«Сьогодні набув чинності Закон про електронні паспорти, який закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів», – йдеться у повідомленні.

Електронний паспорт громадяни зможуть використовувати:

  • під час подорожей залізницею або літаком у межах України;
  • під час медичного обслуговування чи банківських операцій;
  • для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти;
  • під час придбання товарів  у магазині і для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.

Читайте також: Що зміниться для львів'ян із 1 серпня. Головні новації

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття «забезпечить можливість безперешкодного використання громадянами України е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон».

Нагадаємо, що електронні паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Їхні основні переваги – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання.

Законодавці повідомляють, що на сьогодні майже 4 млн громадян України користуються е-паспортами через мобільний застосунок «Дія».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!