В Україні готують закон про подвійне громадянство

1437 0
Кабмін має розробити законопроєкт, щоб унормувати подвійне громадянство українців.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що працюють із народними депутатами над тим, щоб дозволити подвійне громадянство. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Громадське.

«Ми плануємо дозволити подвійне громадянство з країнами ЄС, країнами, які є для нас дружніми: список цих країн буде залежати від деяких критеріїв», – сказав міністр.

За його словами, це дозволить об'єднувати громадян по всьому світу. Так, громадянин України може виїхати до ЄС та у перспективі стати громадянином цієї країни, водночас людина зможе зберегти і свій український паспорт.

«Нам треба тримати разом мільйони українців, розкиданих по всьому світу. Ми не повинні заважати їхній інтеграції в суспільство, в якому вони вирішили продовжити своє життя, але ми повинні, як держава, докласти всіх зусиль, щоб вони залишалися українцями та зберігали зв'язок зі своєю батьківщиною», – пояснив Кулеба.

Водночас у законодавстві хочуть встановити обмеження на подвійне громадянство для депутатів, міністрів. Також планується заборонити подвійне громадянство з Росією.

Кулеба наголошує, що наразі МЗС працює з народними депутатами над відповідними законодавчими змінами.

Наразі українське законодавство декларує єдине громадянство, механізму позбавлення паспорта України за подвійне громадянство немає, тож Україна юридично сприймає людей із декількома паспортами лише як своїх громадян — інші не визнає.

Нагадаємо, що нещодавно Рада нацбезпеки й оборони своїм рішенням зобов'язала Кабмін за пів року розробити законопроєкт, який має унормувати подвійне громадянство українців. 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!