В Україні хочуть скасувати книги відгуків та пропозицій

1694 0
На думку Мінекономрозвитку, Книга відгуків та пропозицій є застарілим та неефективним для споживачів інструментом. У країнах Європейського Союзу її не використовують.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Мінекономрозвитку планує скасувати книги відгуків та пропозицій, оскільки вважають їх не дієвим засобом захисту прав споживачів, повідомляє прес-служба відомства.

Читайте також: В Україні запустять безкоштовний юридичний Telegram-бот 

«Книга відгуків та пропозицій не є дієвим інструментом для захисту прав та вводить споживачів в оману. Споживачі сподіваються, що їхні записи можуть сприяти відновленню порушених прав, але на практиці це не працює, адже власники бізнесу часто не перевіряють книгу», – йдеться у повідомленні.

У Мінекономрозвитку зазначають, що після прийняття ЗУ «Про звернення громадян» доцільніше спрямовувати особисті електронні чи письмові звернення бізнесу, на які компанії зобов’язані відповідати у встановлений законодавством термін.

Іншим недоліком Книги відгуків та пропозицій є те, що громадяни мають вказувати свої персональні дані (адресу, номер телефону, інше). Оскільки доступ до цього інструменту має кожен, персональні дані можуть бути використані недобросовісним бізнесом чи шахраями.  

Читайте також: В Україні запрацював електронний чек

Загалом, на думку відомства, Книга відгуків та пропозицій є застарілим та неефективним для споживачів інструментом. У країнах Європейського Союзу її не використовують, а бізнес має надавати перевагу іншим каналам, таким як електронні звернення та гарячі телефонні лінії.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!