Українців закликають створювати енергетичні кооперативи

2482 0
Створення енергетичних кооперативів в Україні – це новий тренд, який розвиватиме Держенергоефективності разом із громадами для їх енергонезалежності та самостійності.
фото: khersonci.com.ua

фото: khersonci.com.ua

Необхідність та перспективи створення в Україні енергетичних кооперативів обговорили Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із представниками бізнесу та громадськості.

«Енергетичні кооперативи – це можливість для громад власноруч забезпечувати свої потреби в енергоресурсах, використовувати місцеві види палива, ставати енергонезалежними і, що цікаво, бути активними учасниками власного енергетичного ринку. Такі кооперативи популярні у різних країнах світу. Наприклад, у США налічується понад 900 таких об’єднань із 42 млн членів. В Україні натомість лиш поодинокі випадки в деяких регіонах: Тернопільській, Вінницькій та інших областях. Тож ми маємо терміново переймати міжнародний досвід», – повідомив Сергій Савчук.

За словами Голови Агенства Держенергоефективності, в Україні для створення енергетичних кооперативів існує чимало передумов: «По-перше, це значний ресурсний потенціал, наявний у кожному регіоні. По-друге, завдяки впровадженій фінансовій децентралізації місцева влада отримує достатньо фінансування, яке варто спрямувати на необхідні для громад потреби, особливо на стале забезпечення енергоресурсами».

Читайте також: В Україні уряд зменшив соціальні нормативи для розрахунку субсидій

Під час перемовин було презентовано концепцію законопроекту «Про споживчі енергетичні кооперативи». Концепцією законопроекту передбачено запровадити  термін «енергетичний кооператив», визначити основні напрямки діяльності таких кооперативів і, головне, зняти бар’єри діяльності кооперативів, зокрема, у сфері виробництва та продажу теплової, електричної енергії.

Сергій Савчук наголосив, що паралельно із розробкою законодавчої бази потрібно вже сьогодні широко популяризувати переваги та особливості запровадження енергетичних кооперативів. З цією метою Голова Агентства запросив учасників зустрічі долучитися до роботи семінарів з питань використання відновлюваних джерел енергії, які Агентство проводитиме у березні-червні 2017 року в обласних центрах України.

Найпростіший приклад енергетичного кооперативу в українських умовах – це кілька господарів, які об’єднались для того, щоб купити спільнокоштом щеподробилку. Цей простий пристрій коштує починаючи від 25 000 гривень, проте далеко не кожен господар в Україні може дозволити собі його придбати. Та й простоювати така щеподробилка буде у індивідуального власника 90% часу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!