В Україні хочуть створити Інститут книги: 9 функцій нового органу

2104 0
У середу, 4 листопада, в першому читанні прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері». Законопроект подано нардепами Миколою Княжицьким, Сергієм Тарутою, Марією Матіос, Іриною Подоляк і Вадимом Денисенком.
фото: broadsideattractions.com

фото: broadsideattractions.com

Створення Інституту книги було анонсоване Миколою Княжицьким у вересні 2015 року під час Форуму видавців у Львові.  Однак ідея створення окремого незалежного інституту за європейськими зразками обговорюється в професійній спільності вже не перший рік.

За основу в дискусії брався польський Інститут книги. Він існує від 2004 року як незалежна інституція, котра фінансується з державного бюджету, але самостійно реалізує програми з промоції читання, підтримки перекладів та просування польської літератури у світі.

Натомість майбутній український Інститут книги, згідно з текстом прийнятого законопроекту, буде підпорядкованим Мінстерству культури. В тексті законопроекту сказано, що майбутній Інститут книги буде виконувати ряд функцій:

1. «створення і реалізація програм популяризації української літератури в Україні та за кордоном;

2. ідтримка створення перекладів української літератури на інші мови, в тому числі фінансування перекладів в порядку, передбаченому законодавством;

3. реалізація національно-культурних державних цільових програм, пов’язаних з популяризацією української видавничої продукції в Україні та за кордоном, підтримкою видавничої справи, бібліотек і бібліотечної справи, популяризацією читання, створенням перекладів тощо;

4. організація та проведення конкурсів для визначення літературних творів, які отримують фінансування їх видання за бюджетними програмами випуску книжкової продукції;

5. розробка заходів з популяризації вітчизняної книговидавничої продукції;

6. фінансування видання українських книг за бюджетними програмами випуску книжкової продукції, а також за програмами Кабінету Міністрів України, органу управління;

7. фінансування видання українських книг на умовах часткової участі держави та розподілу грошових зобов’язань з приватними замовниками видавничої продукції;

8. надання методичної, наукової, організаційної та іншої підтримки діяльності державних і комунальних бібліотек;

9. виконання інших завдань, покладених на Український інститут книги законодавством, в тому числі Національною стратегією, іншими актами Кабінету Міністрів України та органу управління».

Відповідно зараз передбачається дублювання функцій Держкомтелерадіо, що «розробляє заходи з популяризації вітчизняної книговидавничої продукції». Це не єдиний приклад дублювання запропонованим до створення Інститутом книги функцій Держкомтелерадіо. Також дублюється можливість фінансування книговидання державним коштом.

Олександр Афонін, президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів так відкоментував це у Facebook: «Княжицький зареєстрував проект нікому його, з професіоналів, не показавши. Я дізнався про це випадково від Ірини Подоляк, і від неї ж отримав текст вже зареєстрованого проекту, тут же розіславши його членам асоціації. Після цього ми зустрічались з Княжицький і його помічником Юрієм, який готував цей проект. Документ дуже сирий, наші зауваження і доповнення до нього склали кілька сторінок, які були передані Княжицькому. Обіцяв і він, і його юрист врахувати наші пропозиції, однак сьогодні проголосовано текст проекту без їхнього врахування. Будемо говорити, бо, в проголосований законопроект, внесення змін і доповнень дуже обмежено. А закон треба переформатувати повністю…»

Цей законопроект продовжує давню дискусію про потребу створити інституцію, що за зразком Гете-інституту, Французького інституту, Британських рад тощо займалася би популяризацією українскої культури за кордоном. Однак описані в законі функції говорять про це лише конспективно, більше уваги в тексті закону приділено саме державному книговиданню та роботі з бібліотеками.

Наразі в професійної спільноти залишається 14 днів на його обговорення та пропозиції поправок.

За матеріалами: Українська правда, culture.lb.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!